• home
 • video
 • pas verschenen

  De Smedt (BOIC) over Russisch probleem: "Stop met de zwartepiet door te schuiven"

  Eddy De Smedt: "Hinken op 2 gedachten."

  Op enkele maanden van Pyeongchang ligt het Russische dopingdossier opnieuw als een tikkende tijdbom onder de Spelen. Eddy De Smedt, de Belgische delegatieleider, hoopt vooral dat de atleet centraal wordt gezet. "Sporters hebben recht op een faire competitie, maar sporters die hun hele carrière zuiver waren hebben ook het recht om deel te nemen."

  Het lijkt er steeds meer op dat Rusland na Rio ook geweerd zal worden van de Winterspelen in Pyeongchang. Het Wereldantidopingagentschap (WADA) wil Rusland niet in ere herstellen, de bal ligt nu in het kamp van het IOC. Maar wat vindt het BOIC van deze zaak?

  "Wij vinden dat de atleet centraal moet staan", zegt Eddy De Smedt aan Sporza. "Onze sporters hebben recht op een faire competitie. Kunnen ze wel tegen een eerlijke concurrentie strijden? Bij sommige landen kun je daar vraagtekens bij zetten."

  "Want gaat het wel alleen over Rusland? Andere landen, ik denk dan vooral aan de atletiek, hebben ook een twijfelachtige achtergrond."

  "Anderzijds zijn er atleten die hun hele carrière zuiver hebben gewerkt en nu de dupe kunnen worden. Terwijl die sporters ook recht hebben om deel te nemen. Het is dus een beetje hinken op 2 gedachten."

  Op de Spelen van Rio kaatste het IOC de bal terug naar de aparte federaties. "Dat was misschien een zwakke beslissing, maar dit is wel een gedeelde verantwoordelijkheid van zowel de federaties als het IOC. Maar nu wordt de zwartepiet steeds doorgeschoven. Daar moet een einde aan gemaakt worden."

  "Sowieso zijn er al flinke stappen gezet in het uitroeien van dit soort uitwassen en het zou ook een stap vooruit zijn als het WADA zijn eigen leden, de verschillende dopinglaboratoria dus, kan sanctioneren. Al blijf ik ook pleiten voor overleg op het hoogste niveau."