• home
 • video
 • pas verschenen

  Videorefs bijten van zich af: "We vragen iets meer begrip"

  De videoref lag de voorbije weken fel onder vuur.

  Net voor de interlandbreak was er eigenlijk maar één gespreksonderwerp in het Belgische voetbal: de videoref. Nu de storm even gaan liggen is, praten de geviseerde videorefs zelf. "Iedereen moet blijven begrijpen dat dit een testfase is."

  "Iedereen moet begrijpen dat we in een testfase zitten"

  "Er is positieve druk", licht videoref Yves Marchand toe aan Sporza. "We willen het zo goed mogelijk doen, maar iedereen moet blijven begrijpen dat we in een testfase zitten."

  "Het is allemaal nieuw voor ons. We zijn goed opgeleid, maar voetbal is geen wiskunde. In de arbitrage heb je grijze situaties, waarbij er geïnterpreteerd wordt. Daar wordt het moeilijk en daar loopt het soms fout."

  "Men heeft het natuurlijk over fases die verkeerd beoordeeld werden. Maar er zijn tot nu toe 12 tussenkomsten geweest: 8 waren zeer goed, 4 keer was het minder. Zonder videoref zou het 12 keer een verkeerde beslissing geweest zijn. Nu was het 8 keer correct."

  "Stoppen? Absoluut niet"

  Hoe gaat Yves Marchand om met de vele kritiek aan het adres van de vidoeref? "We zijn scheidsrechter in eerste klasse geweest en hebben dat dus al meegemaakt. We kunnen dat relativeren."

  "Ik heb er absoluut nog niet aan gedacht om ermee te stoppen. We willen ermee doorgaan, we willen onszelf verbeteren en we willen ervoor zorgen dat het voetbal en de arbitrage er beter uitkomen."

  "Maar er worden zaken gezegd die niet stroken met de werkelijkheid. Er wordt in het busje zeer professioneel gewerkt. Na de wedstrijd hoef je ons niets te vragen over die match, want we zijn zo gefocust op fases en voorvallen. We vragen gewoon iets meer begrip."

  "Wij voeren enkel uit"

  Suggesties voor een betere werking zullen niet van de videorefs zelf komen. "Zulke zaken worden beslist bij de IFAB (International Football Association Board). Wij volgen het protocol en voeren enkel uit."

  Hoe verloopt de samenwerking met de hoofdscheidsrechter op het veld? "Het is niet zo dat onze ego's botsen. Voor hen is het ook nieuw. De vier videorefs zijn ook observers. Wij observeren, begeleiden en controleren de scheidsrechters."

  "In die functie is die samenwerking perfect. Waarom zou dat niet lukken als we in het busje zitten om hen te helpen? Maar ook bij de scheidsrechter op het veld is er twijfel en daar werken we aan."

  "VAR is de toekomst, maar er zijn kinderziektes"

  De boodschap van de videorefs? "VAR is de toekomst, maar nu zijn er kinderziektes, hoe jammer dat ook is. We zouden liever 12 op 12 scoren, maar iedereen moet het systeem willen aanvaarden."