• home
 • video
 • pas verschenen

  Vanaf april kan WADA zelf landen uitsluiten van de Olympische Spelen

  Vanaf april kan het WADA zelf straffen opleggen aan bijvoorbeeld Rusland.

  Het Wereldantidopingagentschap ziet Rusland liever niet op de komende Winterspelen, maar de eindbeslissing ligt bij het IOC. Daar komt volgend jaar verandering in. "Het WADA kan dan zelf straffen opleggen. Dat kunnen boetes zijn, maar ook bijvoorbeeld een uitsluiting van de Olympische Spelen", legt Philippe Muyters uit.

  Philippe Muyters vertegenwoordigt Europa in de foundation board van het WADA. Samen met de andere vertegenwoordigers boog hij zich de afgelopen week over het dopingbeleid in Rusland. Uiteindelijk gaf het WADA een negatief advies.

  "De argumenten blijven hetzelfde", vertelt hij. "Rusland wil nog steeds het aandeel van de overheid in het dopingsysteem niet erkennen, ze weigeren bepaalde stalen uit het verleden prijs te geven en ze hebben nog zogenoemde closed city's. Plaatsen waar atleten gaan trainen, maar ze geen onafhankelijke controles toelaten."

  "Rusland handelt dus niet in overeenstemming met de code van het WADA. Wat ons betreft zouden dus enkel individuele atleten mogen deelnemen aan de Winterspelen die voldoende gecontroleerd zijn in het buitenland."

  Ook bij de vorige spelen gaf het WADA een negatief advies over Rusland aan het IOC, maar het Internationaal Olympisch Comité legde dat naast zich neer. "Nu is er nog extra bewijslast, zoals enkele mails van de vorige minister van sport. Ik hoop dat het IOC zijn verantwoordelijkheid neemt. Zij zijn zelf nog twee bijkomende onderzoeken aan het voeren. Op basis daarvan nemen ze hun beslissing."

  "Na de Winterspelen, vanaf april, zal het WADA trouwens zelf beslissingsrecht krijgen", onthult Muyters nog. "Dat is toch wel een belangrijke beslissing. Vanaf dan kunnen we zelf straffen opleggen aan landen die niet conform de code handelen. Dat kunnen boetes zijn, maar ook de uitsluiting van internationale sportcompetities, zoals de Olymische Spelen. Als een land het daar niet mee eens zou zijn, kan het naar de sportrechtbank trekken."