• home
 • video
 • pas verschenen

  Trump: "Ze zouden 10 jaar cel krijgen, zouden ze dank u zeggen tegen de president?"

  Om deze drie spelers gaat het.

  Een verhaal over winkeldiefstal door drie Amerikaanse universiteitbasketballers in China heeft een "happy end" gekregen. Mede dankzij president Donald Trump. Dat onderstreepte hij vooral zelf.

  Diefstal in drie winkels

  Drie basketbalspelers van het universiteitsteam UCLA werden vorige week door de Chinese politie gearresteerd op beschuldiging van winkeldiefstal. Onder hen LiAngelo Ball, de broer van LA Lakers-spelverdeler Lonzo Ball, die vorig seizoen zelf nog voor UCLA speelde.

  De drie waren met hun ploeg in China om een wedstrijd te spelen die het universiteitsbasketbal moet promoten. Ze hebben toegegeven voor de wedstrijd in drie verschillende winkels producten gestolen te hebben. Wat ze exact stalen is niet bekendgemaakt.

  De dag na de diefstal kwam de Chinese politie langs bij het hotel van UCLA. De agenten doorzochten de tassen van alle spelers en arresteerden uiteindelijk de drie daders. Ze werden pas vrijgelaten na het betalen van een borgsom, maar moesten hun paspoorten afgeven en konden China dus niet verlaten.

  Trump eist en krijgt excuses

  Tot president Trump zich met de zaak bemoeide. Trump legde de zaak voor aan de Chinese leider Xi Jinping. Daarna lieten de Chinese autoriteiten de aanklacht vallen. De drie spelers konden dinsdag terug naar de Verenigde Staten reizen.

  "Denk je dat de drie UCLA-basketbalspelers dank u zullen zeggen tegen president Trump? Ze stonden op het punt tien jaar gevangenisstraf te krijgen!", schreef Trump op zijn Twitter-account.

  Ball reageerde al. "Ik wil president Trump en de Amerikaanse overheid bedanken voor de hulp die ze ons hebben geboden. Het spijt me dat ik gestolen heb. Ik heb mijn lesje geleerd door deze grote fout en ben honderd procent zeker dat ik niet opnieuw dezelfde fout zal maken."