• home
 • video
 • pas verschenen

  Bakelants: "Had niet verwacht dat het zo spectaculair zou evolueren"

  Keert Jan Bakelants sneller in het peloton terug dan verwacht?

  Een maand geleden was Jan Bakelants nog een hoopje ellende na zijn horrorcrash in de Ronde van Lombardije. Nu klinkt hij een stuk optimistischer en denkt hij zelfs al aan zijn comeback. "Ik denk dat de conditie al redelijk snel zal terugkeren."

  Toen Jan Bakelants metersdiep het ravijn invloog in de Ronde van Lombardije werd het ergste gevreesd. Maar een maand later zijn de prognoses hoopvol.

  "In het begin kon ik bijna niets en deed alles pijn. Als ik een kwartier had gestapt, moest ik een uur op bed gaan liggen en wat slapen."

  "Nu is alles in het gewone leven nagenoeg normaal. De evolutie is spectaculair, dat had ik niet verwacht. Dat doet deugd, want het is confronterend als je altijd moet binnenblijven en je niets kunt doen. Nu kan ik mijn dag al wat vullen."

  "Ik breng mijn dochtertje naar de crèche en ga haar terug halen. 's Avonds probeer ik af en toe te koken. Ik ga soms iets drinken in de stad. En ik lig veel op bed te lezen. Geen spectaculaire dingen."

  "Misschien kan ik in januari al mee op ploegstage"

  De rest van zijn dagen vult Bakelants vooral met zijn revalidatie. "Ik ga dagelijks naar de kinesist, deels in het revalidatiecentrum in Pellenberg, deels bij mij thuis in Herentals."

  "Daar doe ik oefeningen voor meer mobiliteit in mijn rug. Ik probeer ook wat de kracht in mijn benen te onderhouden. En we kijken ook naar onvolmaaktheden in mijn bewegingen en passen die aan."

  "Volgende week kan ik misschien al een eerste keer op de rollen fietsen. Een halfuurtje of een uurtje. Om buiten te mogen fietsen, moet ik wachten op de 2e controle, op 12 december. Als dan blijkt dat het bot sterk genoeg is om schokken te verdragen, krijg ik misschien groen licht."

  "Dan zou ik al aanwezig kunnen zijn op de 2e ploegstage in januari. Meer uit sympathie, want denk niet dat ik dan al met mijn ploegmaats zal kunnen meerijden. Anders brand ik mezelf meteen op."

  "Op die stage zal ik misschien al voorzichtig aan een comeback in competitie kunnen denken. Ik denk dat de conditie wel redelijk snel zal terugkeren. Maar dit is wel een optimaal scenario dat ik nu schets."