• home
 • video
 • pas verschenen

  Vandenbempt: "Oefenduels hebben Duivels meer kwaad dan goed gedaan"

  Vandenbempt zag de twijfels groeien na de twee oefenmatchen.

  Bondscoach Roberto Martinez, de Rode Duivels, de media én het publiek hebben heel wat geleerd van de vriendschappelijke duels tegen Mexico en Japan. "Het waren maar oefenmatchen, maar ze hebben de Duivels meer kwaad dan goed gedaan", stelt voetbalcommentator Peter Vandenbempt.

  De analyse van Vandenbempt in een notendop:

  • Roberto Martinez en de Rode Duivels mogen Lukaku en Mignolet dankbaar zijn voor de zege tegen Japan.
  • Over de defensie is bevestigd wat we al wisten: er zijn veel onzekerheden.
  • De uitspraken van De Bruyne hebben de indruk gewekt dat er verdeeldheid is.
  • De bondscoach heeft opnieuw een aantal vreemde dingen gedaan.

  Zonder Lukaku en Mignolet hadden we niet gewonnen van Japan

  Tegen Japan was het opnieuw geen goeie wedstrijd. Ik vond het zelfs een vervelende wedstrijd met weinig hoogtepunten in een bepaald sfeerloos stadion. Roberto Martinez en de Rode Duivels mogen 2 mensen heel dankbaar zijn.

  De eerste is Romelu Lukaku, met zijn 31 doelpunten in het shirt van de Rode Duivels. Dat is een record, op zijn 24e heeft hij Van Himst en Voorhoof al bijgehaald. Zijn efficiëntie is ronduit fenomenaal.

  Hij is onverstoorbaar gebleven. Want hij werd vaak uitgefloten in het shirt van de Rode Duivels en kreeg niet al te veel vertrouwen. Ook de twijfel die hij meenam uit de Premier League heeft hij achter zich gelaten. Zijn eergierigheid stuwt hem altijd vooruit. Dat siert hem. Hij zal super- en superbelangrijk worden op het wereldkampioenschap.

  De andere is natuurlijk Simon Mignolet. Met 2 sterke saves in het slot van de wedstrijd voorkwam hij de gelijkmaker. Hij is toch iemand die vaak in ondankbare omstandigheden af en toe eens mag spelen: in oefenduels waarin de spelers wat minder scherp zijn of waar geëxperimenteerd wordt. Hij kreeg dan veel tegendoelpunten, waar hij eigenlijk weinig kon aan verhelpen. Die 0 is voor hem belangrijk.

  Zonder die 2 hadden we niet gewonnen van Japan en dan zou de kritiek vandaag veel luider klinken, hoewel dat eigenlijk geen belang heeft in oefenduels. De conclusies zijn dezelfde: het was helemaal niet goed.

  Al moet ik zeggen dat de man in de spotlights gisteren, Kevin De Bruyne, na zijn uitspraken toch zijn verantwoordelijkheid heeft genomen. Die was gemotiveerd en gretig. Bij de schaarse goeie acties van de Duivels was hij betrokken. Dat is wat men van hem verwacht: als hij spreekt, moet hij dat ook doen op het veld. Dat heeft hij toch geprobeerd gisteren.

  Vingers kruisen dat Alderweireld, Vertonghen, Kompany en Vermaelen fit zijn in Rusland

  Om de verdediging is steeds veel te doen bij de Duivels. Gisteren hield die de 0. Met dank aan Mignolet. Maar ze hebben uiteindelijk heel weinig weggegeven tegen de Japanners. Het stond ook veel beter dan tegen Mexico, maar ik moet daarbij zeggen dat de aanvallende kwaliteiten van Japan veel minder zijn dan die van Mexico.

  Toch waren er nog altijd veel onzekerheden. Met Kabasele bijvoorbeeld, die zijn kans kreeg. Het uitvoetballen was heel erg matig. Ik zou zeggen dat we niet heel veel geleerd hebben over de defensie wat we nog niet wisten: namelijk dat Kabasele, Ciman en Boyata gewoon niet goed genoeg zijn in het shirt van de Duivels.

  Het is maar de vingers kruisen dat Alderweireld, Vertonghen, Kompany en Vermaelen met matchritme absoluut fit zijn in Rusland. Als je dan toch naar back-ups zoekt achter die 4, zou ik bijvoorbeeld de prestaties van Nicolas Lombaerts bij Oostende de komende maanden een keer volgen...

  Oefenmatch tegen Mexico heeft iedereen doen schrikken

  Met het oog op het WK moeten we niet te veel conclusies trekken in positieve of negatieve zin. Het blijven oefenduels, die wat ongelukkig vallen voor spelers die al zwaar belast zijn in hun clubcompetities, de Champions League of Europa League.

  Maar daar waar een maand geleden alles nog peis en vree leek na een makkelijke kwalificatie, heb ik toch de indruk dat er veel meer onrust en onzekerheid is. De wedstrijd tegen Mexico heeft iedereen doen schrikken. Ze heeft er op ingehakt zoals de oefenmatch tegen Spanje een dik jaar geleden.

  Oké, dat was toen de eerste match van Martinez en de kater van het EK moest nog verwerkt worden. Er worden vraagtekens gezet bij het systeem. Dat deden we al wel in wedstrijden tegen sterkere tegenstanders, maar nu zelfs tegen mindere ploegen.

  Kevin De Bruyne heeft met zijn uitspraken de bondscoach vol in de wind gezet. Als hij hem al niet verzwakt heeft? Die actie is hem in de spelersgroep toch niet in dank afgenomen. Meunier heeft dan weer het tegenovergestelde gezegd, waarmee je de indruk hebt gewekt dat er verdeeldheid is of op zijn minst tegengestelde meningen.

  Meer twijfel rond deze bondscoach na deze oefenmatchen

  Door deze twee matchen lijkt mij dat er opnieuw meer twijfel is rond deze bondscoach. Die had al niet echt gescoord, vooral met zijn communicatie rond de zaak Nainggolan. Hij heeft ook een paar vreemde dingen gedaan: Januzaj en Depoitre geen minuut laten spelen, Origi amper een kwartier, Mirallas plots laten invallen.

  Ik had wel de indruk dat de bondscoach begrepen had dat het resultaat tegen Mexico en Japan nu toch wel belangrijk was om een klein beetje de rust te bewaren.

  Ik zeg het nog eens: het zijn maar oefenwedstrijden, maar mijn indruk is toch dat ze de nationale ploeg in het algemeen meer kwaad dan goed hebben gedaan. Dat de Duivels met meer kopzorgen dan ervoor de winterstop ingaan en dat kan toch niet de bedoeling zijn geweest.

  Peter Vandenbempt