• home
 • video
 • pas verschenen

  Politie nam extra maatregelen voor België-Japan na tip over terreurdreiging

  Heel wat volk kwam te laat door verkeersproblemen en verscherpte controles.

  Voor België-Japan in het Jan Breydelstadion in Brugge zijn er gisteren extra veiligheidsmaatregelen genomen, nadat er kort voor de match een tip over mogelijke terreurdreiging was binnengelopen. Die bleek tijdens de wedstrijd niet concreet. Door verscherpte controles en verkeersproblemen kwamen duizenden supporters te laat voor de oefeninterland.

  Kort voor de aftrap van de oefeninterland werd de Brugse politie door collega's in Brussel op de hoogte gebracht dat de kans bestond dat zich een aanslag zou voordoen in het Jan Breydelstadion tijdens de wedstrijd. Daarover had iemand iets opgevangen in de Brusselse metro, waarna de beveiliging werd opgeschroefd.

  “De melding werd bestempeld als geloofwaardig. Er werd meteen contact opgenomen met het OCAD, waar een dringende dreigingsanalyse werd gevraagd”, zegt de Brugse korpschef Dirk Van Nuffel. “Pas tijdens de wedstrijd kregen we het geruststellende resultaat dat er geen concrete dreiging was."

  "In overleg met de organisatoren en de burgemeester van Brugge werd besloten om het publiek niet te verontrusten, maar de toegangscontroles naar het stadion te verscherpen. Dit gebeurde door gebruik van metaaldetectoren en explosievenhonden bij de fouilleringen van supporters. Gewapende politiemensen hadden op verschillende plaatsen post gevat. Alles bleef uiteindelijk rustig."

  De verscherpte controles waren, naast het feit dat veel supporters blindelings hun gps volgden en niet de speciaal geplaatste bewijzeringsborden, ervoor verantwoordelijk dat heel wat supporters de aftrap misten. Naar schatting 5.000 tot 8.000 supporters, een derde van het totaal, kwamen te laat.

  Pas een halfuur na aanvang was iedereen binnen. De uitstroom van de supporters verliep dan wel weer vlotter. De Rode Duivels wonnen de wedstrijd met 1-0, een doelpunt van Romelu Lukaku.