• home
 • video
 • pas verschenen

  "Ben overtuigd dat een minderheid van fans Defour uitfloten"

  Defour werd door een deel van de fans uitgefloten bij zijn invalbeurt.

  Enkele gerichte fluitconcerten aan het adres van Steven Defour en Yuya Kubo deden de wenkbrauwen fronsen tijdens de match van de Rode Duivels tegen Japan. "Dat past niet bij het imago van onze supportersclub", zegt Thijs Cools, verantwoordelijke voor de overkoepelende fanclub 1895 en werknemer van de voetbalbond.

  Met 25.000 verkochte tickets was het Jan Breydelstadion voor een dinsdagavond relatief goed gevuld. Dat de Rode Duivels het moeilijk hadden hun stempel op het spel te drukken was een begrijpelijk excuus voor de matige vocale steun van de fans. Maar dat twee spelers die invielen werden uitgefloten was een smet op de avond. 

  Dat de fluiters zich richtten tot een speler van Gent (Kubo) en ex-speler van Anderlecht (Defour), was geen toeval in het stadion van Club Brugge. "Wij keuren fluitconcerten absoluut af", reageert Tijs Cools. "Dat past niet bij het imago van onze supportersclub. Boe-geroep en fluitconcerten klinken altijd heel luid in een stadion. Ik ben wel overtuigd dat het een minderheid van de fans is die zoiets doet."

  "Neem het voorbeeld van Defour. Ik stond zelf tussen de fans en een deel van de supporters is zijn naam beginnen scanderen net omdat ze niet achter het idee staan om een eigen speler uit te fluiten. Dat kan niet de bedoeling zijn."

  "In de vorige matchen in Luik en Genk hebben we geen fluitconcerten opgemerkt. Het is geleden van de wedstrijd tegen Australië in Luik dat iemand van de Rode Duivels werd uitgefloten. Ook toen was het Defour."

  Dat er mobiliteitsproblemen waren rond het Jan Breydelstadion heeft volgens Cools vooral te maken met een gebrek aan kennis over de verkeerssituatie. Het Koning Boudewijnstadion zijn fans al beter gewoon. Maar een ander stadion heeft ook voordelen.

  "De piste in Brussel zorgt altijd voor een zekere afstand. Al vanaf de opwarming merk je dat er meer contact is tussen spelers en fans als de piste er niet is. Anderzijds is het soms wel makkelijker in Brussel om sfeer te creëren omdat de vaste sfeergroepen samenzitten."