• home
 • video
 • pas verschenen

  Uitspraken over ref Van Driessche kunnen Bölöni 500 euro kosten

  Laszlo Bölöni werd naar de tribunes gestuurd.

  Antwerp-coach Laszlo Bölöni riskeert een boete van 500 euro voor zijn uitspraken over de scheidsrechter na de thuiswedstrijd tegen Standard. "Ik begrijp niet wat ik hier doe", sprak Bölöni zelf.

  Laszlo Bölöni kreeg het tijdens tegen Standard meermaals aan de stok met ref Bram Van Driessche. In de 63e minuut trapte de Roemeen een tweede bal op het terrein. Voor Van Driessche, die Bölöni al had gewaarschuwd, was de maat vol: Bölöni werd naar de tribunes gestuurd.

  Voor zijn gedrag aan de zijlijn had het Bondsparket op basis van het scheidsrechtersrapport al een boete van 1.000 euro gevorderd, waarvan 500 euro met uitstel.

  Volgens het Bondsparket trok Bölöni na de match ook de integriteit van Van Driessche in twijfel. "De boodschap van zijn discours was duidelijk: grote clubs hebben volgens Bölöni privileges ten opzichte van de kleintjes", verklaarde de bondsprocureur.

  Het Bondsparket stelde ook van de interviews achteraf een proces verbaal op en speelde dat door aan de Geschillencommissie. Op basis van een nieuwe bondsregel, ingevoerd op vraag van de Pro League om de scheidsrechter te beschermen, ging de Geschillencommissie over tot de disciplinaire vervolging.

  Bölöni kreeg ook al een boete van 5.000 euro opgelegd door de Pro League. De Geschillencommissie maakt in de loop van de week het vonnis bekend.

  Bölöni: "Begrijp niet wat ik hier doe"

  "Ik begrijp niet waarom ik voor deze commissie moet verschijnen", sprak Laszlo Bölöni. "Ik heb na de match gezegd dat scheidsrechters moeilijk omkunnen met de druk bij grote clubs. Na de persconferentie heb ik met Van Driessche een amicaal gesprek gehad en hij gaf toe dat hij het daar als jonge scheidsrechter moeilijk mee had. Is mijn uitspraak dan zo crimineel? Breng ik daardoor zijn integriteit in gevaar?", vroeg de Roemeen zich af.

  "Daarna heb ik gezegd dat Standard cadeautjes kreeg tijdens de wedstrijd. Als de scheidsrechter een contact of een buitenspel verkeerd beoordeelt, krijgt de tegenstander dan geen cadeau? Dat is toch niet zo moeilijk te begrijpen?"

  "Dat de procureur daaruit concludeert dat de grote clubs de ref omkopen, dat is een brug te ver. Het is zo'n idiote discussie dat ik me opjaag", foeterde Bölöni, die verrast was dat hij als eerste in België opgeroepen werd door de nieuwe bondsregel.

  "Ik wil als een gelijke behandeld worden. Er zijn drie andere trainers die veel ernstigere uitspraken hebben gedaan. Ik zeg gewoon wat ik denk, mag dat nog? Ik kom uit een regio die het communisme heeft gekend, dus ik kan me probleemloos aanpassen als het dat is wat jullie willen", besloot de Antwerp-coach.