• home
 • video
 • pas verschenen

  Joos: "Italië heeft geen Pirlo, Totti of Del Piero meer"

  Slapeloze nachten in Italië na het debacle tegen Zweden.

  Waar is het fout gelopen met Italië? "De huidige generatie ontbeert het pure talent. Ze beschikt niet over een diamant om het aanvallende voetbal goed te brengen", luidt de analyse van commentator en calciokenner Filip Joos. "En Gian Piero Ventura is echt geen goede bondscoach geweest."

  "EK's hebben veel gemaskeerd"

  Het WK in Rusland wordt de eerste eindronde zonder Italië sinds 1958. Gisteren geraakten de Azzurri niet voorbij Zweden in de barrages. "Ze gingen vol voor de zege. Het was beuken, beuken, beuken vanaf minuut 1, maar dan zonder creativiteit", vertelt Filip Joos.

  "De Zweden vingen dat op met catenacciovoetbal. Op een manier waar zelfs de Italianen in de jaren 60 zich zouden voor schamen. Met de middelen waar ze over beschikken, mag je de Zweden dat niet kwalijk nemen. Het had zelfs iets heroïsch in San Siro."

  "Italië is wereldkampioen geworden in 2006. In 2010 vlogen ze er in de eerste ronde uit. Zelfs Nieuw-Zeeland was te hoog gegrepen. In 2014 zaten ze in een zwaardere poule. Ook dat lukte niet."

  "Wat ik heel bizar vind, is dat ze op de EK's wel presteerden. In 2012 speelde Italië de finale en vorig jaar zijn ze met dezelfde matige ploeg als nu tot in de kwartfinales geraakt tegen Duitsland. Terwijl een EK op zich moeilijker is dan een WK."

  "Dat heeft veel gemaskeerd. Als je naar de ploeg van 2006 kijkt, kom je namen tegen als Pirlo, Totti en Del Piero. Totti en Del Piero konden met een pass de wedstrijd openbreken, met Pirlo had je de denker in de ploeg."

  "Die hebben ze niet meer. Dat is het grootste probleem. Marco Verratti is geen Pirlo. Dat bovenaardse niveau heeft hij niet. En dan beland je snel met je voeten op de grond."

  "Ventura is echt geen goede bondscoach geweest"

  Na het EK in Frankrijk nam Gian Piero Ventura (69) het roer over van huidig Chelsea-coach Antonio Conte. "Ze hebben teruggegrepen naar een recept met een oude wijze man", legt Filip Joos uit.

  "Conte was een jonge wijze man. Hij kan een team kneden met minder materiaal. Na zijn vertrek zijn de Italianen voor een soort Del Bosque gegaan, maar dan een mindere versie."

  "Ventura krijgt nu natuurlijk alles over zich heen, maar hij heeft de kwaliteit niet. Kijk naar dat beeld met De Rossi. "Moet ik invallen? We moeten niet gelijkspelen, we moeten winnen! Breng Insigne", zei hij. Dat helpt natuurlijk niet."

  "Neen, Ventura is echt geen goede bondscoach geweest. Enkel met Conte had Italië een groep met Spanje kunnen winnen. Niet met een man die 4-2-4 ging spelen, maar geen benul had hoe dat moest."

  "Daar is Insigne vermoord. Gisteren had ik die kleine van Napoli er toch maar ingezet. Zeker op een moment dat je die ene flits goed kon gebruiken."

  "Het is ook een samenloop van omstandigheden. Italië was in een hele moeilijke groep beland, omdat het bergafwaarts ging. En de huidige generatie ontbeert het pure talent."

  "Clichés over negatief voetbal wil ik niet horen"

  "De kater is enorm groot in Italië. Je hoort nu dat het hele systeem op de schop moet", gaat Filip Joos voort in zijn analyse. "De clichés over negatief voetbal wil ik niet horen. Dat was niet het probleem."

  "Er is echt wel een beweging richting goed, aanvallend en dominant voetbal. Dat heeft Ventura geprobeerd. In Spanje zelfs te veel. Daar heeft hij zijn hand overspeeld in het aanvallende voetbal."

  "Het probleem is dat deze generatie niet over een diamant beschikt om het aanvallende voetbal goed te brengen. Denk aan Hazard, aan De Bruyne en aan Carrasco. Die laatste zou altijd spelen bij Italië."

  "En een Meunier hebben ze ook niet. Als je moet kiezen tussen Darmian en Meunier kies je voor Meunier."

  "Het is jammer dat Italië er niet bij is op het WK, maar ze zouden de kwartfinales niet halen. En dat is met Nederland net zo", besluit Filip Joos.

  Stukje uit Het journaal 13u: "Nu Italië er niet bij is, kan België het WK ook eens winnen"

  Video player inladen ...