• home
 • video
 • pas verschenen

  Hervelle stopt bij Belgian Lions: "Zeer moeilijke beslissing"

  Axel Hervelle in actie tijdens het voorbije EK.

  Axel Hervelle heeft zijn laatste wedstrijd bij de nationale ploeg gespeeld. Op 34-jarige leeftijd vindt de forward de combinatie tussen club en Belgian Lions te zwaar. "Hij is een van de beste Belgische basketballers aller tijden", zegt bondscoach Eddy Casteels

  "Moet naar lichaam luisteren"

  De Belgian Lions spelen eind deze maand in de voorronde van het WK, maar dat zal dus zonder Axel Hervelle zijn. De 34-jarige forward wil zich voortaan helemaal richten op zijn club Bilbao.

  "Het was een zeer moeilijke beslissing, want ik wilde echt nog doorgaan. Maar het wordt moeilijker om een goed evenwicht te vinden tussen mijn club en de nationale ploeg. Ik heb mijn hele carrière geïnvesteerd in mijn lichaam en verzorging, maar nu is het zwaar geworden om alles te combineren", verklaart Hervelle zijn beslissing.

  "Mijn club heeft me nodig terwijl ik na het EK wat frisheid mis. Ook het nieuwe competitiesysteem in de kwalificaties heeft een rol gespeeld in mijn keuze, want het zorgt voor meer vermoeidheid en extra verplaatsingen. Ik moet dus naar mijn lichaam luisteren."

  "In mijn hart zal ik altijd een Belgian Lion blijven. Jongens als Van Rossom, Tabu of De Zeeuw kunnen nu de rol van boegbeeld overnemen. Ik ben ervan overtuigd dat met deze groep alle voorwaarden aanwezig zijn om met succes de nieuwe uitdagingen aan te gaan."

  Bondscoach: "Een van de beste Belgen ooit"

  Bondscoach Eddy Casteels respecteert de beslissing van Axel Hervelle. "Ik vind het persoonlijk iets te vroeg, maar ik heb uiteraard begrip voor Axel en zijn situatie", vertelt Casteels. "Voor de nationale ploeg is dit een aderlating, dat kun je niet ontkennen."

  "Ik ben nu 12 jaar bondscoach en Axel was altijd mijn verlengstuk op het parket, een leider ook. Voor mij is hij een van de grootste Belgische spelers, misschien wel de beste, ooit.  Hij was niet alleen een gigantische speler op het terrein, maar kon ook vechtlust overbrengen op de rest van de ploeg. Op het veld zullen we zijn nijdigheid missen, naast het veld zijn leiderschap. Axel is echt op en top prof en bovendien ook een schitterend mens."

  "Jongens als Hans Vanwijn, Vincent Kesteloot of Manu Lecomte zullen nu voor de leeuwen gegooid worden. Iedereen weet dat zij talent hebben, maar van Axel hadden ze kunnen leren wat het is om echt als prof te leven. Het is jammer dat hij dat niet meer kan overbrengen aan die jongens."

  Op twee na meeste caps

  Axel Hervelle (34) was 16 jaar lang international. In die periode speelde hij 128 keer voor de Belgian Lions. Daarmee zit Hervelle in de "Club van 100". Na Christophe Beghin (137 caps) en Jef Eygel (134) telt hij de meeste selecties bij de nationale ploeg. Hervelle was met België actief op de voorbije drie EK's, het EK in 2011 miste hij door een knieblessure.