• home
 • video
 • pas verschenen

  Gerlo: "Goffin is veel rijper en zelfbewuster geworden"

  "Goffin weet nu in zijn hoofd dat hij de absolute toppers kan verslaan."

  David Goffin smeerde 's werelds nummer 1 Rafael Nadal maandagavond verlies aan op de Masters in Londen. Sporza-tenniscommentator Dirk Gerlo is onder de indruk van het niveau dat onze landgenoot haalde. "Dit is de mooiste overwinning in zijn carrière", zegt Gerlo.

  "Goffin heeft zich niet laten beïnvloeden door de omstandigheden"

  Dat Rafael Nadal na de wedstrijd de handdoek gooide met een knieletsel, doet niks af van Goffins prestatie. Rafael Nadal heeft enorm gevochten, zoals we hem kennen. In de eerste 2 sets was de Spanjaard behoorlijk beweeglijk en liep hij achter elke bal, pas in de 3e set begon hij tekenen van stevige fysieke problemen te vertonen.

  Ondanks zijn knieprobleem heeft Nadal geen seconde aan opgeven gedacht. Als het echt niet gaat, ga je niet tot het uiterste om 4 matchpunten in de 2e set weg te werken. Het siert Nadal dat hij alles gegeven heeft. 

  Vanuit het standpunt van Goffin is het vaak heel moeilijk tennissen als je weet dat je tegenstander een probleem heeft. Hoe pak ik het aan? Ga ik voluit? Houd ik rekening met mijn tegenstander? Dat is complex.

  Maar Goffin is daar heel kalm onder gebleven en is zijn eigen tennis blijven spelen. Hij heeft zich niet laten beïnvloeden door de omstandigheden. Heel knap!

  "Goffin is veel rijper en zelfbewuster dan twee jaar geleden"

  Dit is de mooiste overwinning in de carrière van Goffin. Hij had al knappe zeges geboekt tegen Berdych, Tsonga, Raonic, Wawrinka en Djokovic, maar dit is het allerhoogste. In een absoluut toptoernooi voor dik 15.000 toeschouwers met heel veel druk op de schouders...

  Goffin heeft met lef gespeeld, voluit voor de aanval gekozen. Ik moest terugdenken aan het lef dat hij enkele weken geleden in de Daviscup toonde tegen Kyrgios. Twee jaar geleden zou Goffin dit nog uit handen gegeven hebben. Nu maakt een veel rijpere en zelfbewustere Goffin het wél af.

  Goffin is fysiek en mentaal wel diep moeten gaan, in dik 2,5 uur toptennis. Maar onze landgenoot wordt goed begeleid in Londen. Zo is er een kinesist van de Belgische Daviscup-ploeg mee. Vandaag doet hij het rustig aan en onderhoudt hij zijn balgevoel.

  Woensdag wacht dan Dimitrov, vrijdag Thiem en dan mogelijk zaterdag een halve finale. Dat is veel, heel veel, maar de adrenaline van een topevenement duwt de vermoeidheid wat weg en die overwinning tegen Nadal zal hem een grote boost gegeven hebben. In zijn hoofd weet Goffin nu dat hij de absolute toppers kan verslaan. Dat is een groeiproces en daar heeft hij nu een grote stap in gezet.

  Dirk Gerlo