• home
 • video
 • pas verschenen

  Forensisch expert moet duidelijkheid scheppen in zaak van ozondokter

  De correctionele rechtbank van Leuven.

  Video player inladen ...
  0 / 0
  De correctionele rechtbank van Leuven heeft nog geen uitspraak gedaan in het proces tegen de zogenaamde "ozondokter". In een tussenvonnis is een deskundige aangesteld.

  Rechter stelt forensisch geneesheer als expert aan

  Chris M., de 53-jarige arts uit Rotselaar die 20 sporters uit 6 disciplines gedurende 4 jaar behandelde met ozontherapie, kent nog altijd zijn lot niet. Het vandaag geplande vonnis kwam er niet, omdat de rechtbank extra advies wil inwinnen.

  In een zogenaamd "tussenvonnis" is Wim Develter, forensisch geneesheer van UZ Leuven, aangesteld als expert.

  "We willen een antwoord op de vraag of de toegepaste bloedtherapie medisch gezien een methode is om te manipuleren", zegt rechtbankvoorzitster Françoise Verstraete.

  "Het gaat om de therapie waarbij bloed wordt afgenomen, vervolgens behandeld met ozon en nadien deels weer in het lichaam of het bloed wordt gebracht."

  De rechtbank bestempelt ozontherapie dus nog niet als bloeddoping. Dokter Develter krijgt 4 maanden de tijd om zijn verslag te maken. De zaak wordt opnieuw behandeld op 8 mei 2018.

  "Er is voldoende info om tot een oordeel te komen"

  Voor Pascal Nelissen Grade, een van de twee advocaten van de dokter, komt de beslissing van de rechtbank als een verrassing.

  "De rechtbank twijfelt wat mag en niet mag. De expert moet oordelen of de behandeling wettelijk geldig is, zoals wij gepleit hebben. In de 4 jaar van het onderzoek hebben wij duidelijk aangegeven wat onze cliënt per sporter gedaan heeft."

  "Ik zeg niet dat het onderzoek niet goed gevoerd is, maar er is wel voldoende informatie beschikbaar om tot een oordeel te komen. Of ozontherapie toegelaten is bij sporters is na vandaag nog steeds niet duidelijk", zegt Nelissen Grade.

  De hamvraag is of de toediening van ozon in de bloedbaan, de intravasculaire methode, al dan niet toegestaan is. "Het hangt af van de interpretatie van de wet of dat kan en mag", zegt Nelissen Grade.

  WADA en SKA spreken elkaar tegen

  De deskundige kan eventueel te rade gaan bij het Wereldantidopingagentschap (WADA). Dat liet al in 2009 wetenschappelijk onderzoek doen naar ozontherapie in de sport. De conclusie was toen dat een prestatiebevorderend effect niet kon worden vastgesteld.

  De vereniging van Sport- en Keuringsartsen (SKA) bestempelt ozontherapie dan weer wel ondubbelzinnig als doping, omdat het opnieuw ingebrachte bloed veranderd en verrijkt is.

  Video player inladen ...