• home
 • video
 • pas verschenen

  "De Bruyne niet langer onaantastbaar? Team moet rond beste spelers geboetseerd zijn"

  "Een nationale ploeg moet rond zijn beste spelers geboetseerd worden."

  De kritiek van Kevin De Bruyne op de speelwijze van de Rode Duivels heeft tot nadenken aangezet. De meningen zijn verdeeld. Analist Philippe Albert vindt dat De Bruyne niet langer "intouchable" is bij de nationale ploeg. Frank Raes ziet het anders.

  "Denk dat Philippe Albert Kevin De Bruyne vooral wil prikkelen"

  In een column in de Franstalige krant Sudpresse schrijft ex-Rode Duivel Philippe Albert dat De Bruyne "aan de poten van zijn eigen stoel zaagt op een moment dat hij niet meer "incontournable" is bij de nationale ploeg." Maar is een basisploeg zonder De Bruyne echt denkbaar?

  "Philippe Albert (foto) is een geapprecieerd analist met een duidelijke mening. Hij mag zoiets zeggen. Hij redeneert dat De Bruyne zich niet boven de groep mag plaatsen en hij kijkt naar de statistieken van De Bruyne. Ik denk dat hij De Bruyne daarmee vooral wil prikkelen."

  "Albert heeft een punt dat De Bruyne in deze voorronde niet de grote voortrekker was. Hij speelde wel nog altijd goede matchen, zoals tegen Estland. Maar sinds de oefenmatch tegen Zwitserland heeft hij niet meer gescoord. Dat is bijna anderhalf jaar geleden."

  "De Bruyne presteert bij de Rode Duivels inderdaad niet op hetzelfde niveau als bij City en met zijn lichaamstaal laat hij soms te duidelijk zijn ongenoegen zien. Maar dat De Bruyne niet langer "incontournable" is, daar ga ik helemaal niet mee akkoord."

  "Je gaat de beste speler van de Premier League toch niet uit de ploeg zetten omdat hij al eens zijn mening durft te zeggen of een mindere match speelt?"

  "Je kan niet alleen met Chadli, Ciman of Tielemans naar het WK"

  "Je kan niet alleen met Chadli's, Cimans, of Tielemansen naar het WK trekken. Dat zijn spelers met ervaring en/of talent, maar ze hebben als voornaamste bestaansreden bij de nationale ploeg dat ze erg hun best doen en zich schikken naar de consignes van de bondscoach."

  "Het is toch overdreven als je spelers die tot de beste van de Serie A en de Premier League behoren, niet zou gebruiken. De kans dat Nainggolan thuisblijft lijkt groot. Gaan we ook de beste speler van de Premier League niet gebruiken?"

  "Een nationale ploeg moet rond zijn beste spelers geboetseerd worden. Dat doen Portugal of Argentinië toch ook? Courtois heeft ook eens kritiek gehad en maakte al eens een fout, maar niemand zou hem naast de ploeg zetten. Dat soort spelers zijn de steunpilaren van je team."

  "Bovendien heeft De Bruyne recht van spreken, vind ik. Ik zie ook nog altijd niet echt een ploeg op het veld staan. We hebben Wilmots verweten dat we wonnen op basis van individueel talent. Maar het is opmerkelijk dat bijvoorbeeld de defensie met drie achteraan toevallig is ontstaan. Martinez speelde eerst met vier verdedigers, tot linksachter Jordan Lukaku geblesseerd uitviel na 23 desastreuze minuten tegen Bosnië."

  "Dat Meunier in het huidige systeem drie keer scoorde tegen Gibraltar stelt weinig voor. We moeten het ook kunnen brengen tegen sterke landen. Tegen Mexico werden we tactisch voor een stuk overbluft. Door hun flankaanvallers hoog te zetten, dwong Mexico de Rode Duivels om met 5 spelers achterin te spelen en misten we spelers op het middenveld."

  "Spelers als De Bruyne vinden zichzelf onmisbaar"

  "De Bruyne moet wel oppassen dat hij zich met zijn uitspraken en zijn lichaamstaal niet buiten de groep plaatst. De Bruyne vindt zichzelf heel goed. Alle topspelers hebben dat. Kijk naar Messi of Ronaldo, dat is een deel van hun kracht. Ze voelen zich inderdaad onmisbaar."

  "Het is aan de bondscoach om dat te managen. Dat heeft Roberto Martinez na anderhalf jaar nog niet gekund. Het samenspelen tussen De Bruyne en Hazard leek in het nieuwe systeem opgelost, maar dat blijkt niet in matchen tegen moeilijke ploegen. Wie is nu de patron? Ik denk dat Martinez meer met zijn spelers moet praten. Zeker met zijn sterkhouders."