• home
 • video
 • pas verschenen

  "Swings moet voor zichzelf een piekmoment inbouwen"

  Swings in de massastart in Heerenveen.

  De eerste Wereldbeker-wedstrijd van het seizoen is geen succes geworden voor Bart Swings. "Het moet beter", zegt NOS-commentator Martin Hersman.

  "Niveau is gestegen"

  "Ik constateer dat er in de eerste weken van dit nieuwe seizoen veel sneller gereden wordt. Het niveau is echt omhoog gegaan", zegt Martin Hersman.

  "Een aantal landen heeft zich heel goed hersteld, zoals Noorwegen en Japan. De Japanse vrouwen hebben het heel goed gedaan op de eerste dag. Je merkt gewoon dat dit een belangrijk jaar is in de aanloop naar de Winterspelen."

  Nederland sprokkelde traditioneel ook een aantal medailles in Heerenveen. Hersman: "Nederland blijft sterk, maar waar ik me wat zorgen over maak is dat onze medailles gewonnen worden door mannen ouder dan 30."

  "De groep jongens van 22, 23 en 24 heeft moeite om structureel snel te schaatsen. Alles bij elkaar zal de Nederlandse medailleoogst daardoor niet zo groot zijn als vier jaar geleden in Sotsji."

  "Ik denk wel dat Sven Kramer (31) dit seizoen nog altijd oppermachtig zal zijn, maar het verschil met zijn concurrenten zal geen 3 of 4 seconden meer zijn, veeleer 2 of 1,5. Daar mag hij niet nerveus over worden, want zelf is hij ook beter dan de voorgaande jaren."

  "Voordeel dat Swings zich wat meer ontspannen kan voorbereiden"

  Bart Swings beleefde een moeizame aanhef in Heerenveen. "Het moet beter, maar het is een technisch verhaal. Die jongen is zo sterk. Dat zien we bij het skeeleren. Alleen is skeeleren geen schaatsen. Ik denk dat het een goeie stap van Swings was om met de Noren te gaan trainen. Zo kan hij zich technisch bijschaven."

  "Voor Swings is het een voordeel dat hij zich wat meer ontspannen kan voorbereiden op de Winterspelen. Wij hebben al een Nederlands kampioenschap achter de rug en dat heeft er toch wel ingehakt. En bij de Nederlandse trials voor de Winterspelen over een kleine 7 weken is het erop of eronder. Dat is natuurlijk het ergste wat je kunt meemaken, als je je niet plaatst. Dat heeft Swings dus allemaal niet. Hij moet voor zichzelf wel een piekmoment inbouwen. Hij heeft al bewezen dat hij dat kan."