• home
 • video
 • pas verschenen

  "1 seconde per ronde verliezen is niet goed, neen"

  Volgend weekend staat Bart Swings weer op het wedstrijdijs.

  Bart Swings heeft de schaatsarena van Heerenveen met vraagtekens verlaten. "Ik had er meer van verwacht", geeft de 26-jarige schaatser toe. "Volgens bloedtesten gaat het beter met me, maar dat gevoel had ik toch niet op het ijs."

  Swings: "Ik voel me niet superfit"

  Drie maanden voor de Winterspelen finishte Bart Swings pas als 18e op 1.500 meter in de opener van de Wereldbeker. Op de 5.000 meter werd hij 15e.

  "Ik had er meer van verwacht", geeft hij toe in een gesprek met Sporza. "Ik was van plan om te groeien in het seizoen, nu zal dat zeker moeten."

  "Aan het schaatsen ligt het niet. Dat ging vrij goed, maar ik zat wel snel zonder energie. Ik voel me niet superfit. Raar, want op training voelde ik me beter en beter worden."

  "Ik ben ziek geweest. Waarschijnlijk was het erger dan ik dacht. Vorige week bleek uit bloedtesten dat het beter gaat met me, maar dat gevoel had ik toch niet op het ijs."

  Het niveau ligt hoog in een olympisch seizoen. Trainingspartner Sverre Lunde Pedersen eindigde in Heerenveen wel op het podium. Op de 5 kilometer was de Noor bijna 12 seconden sneller dan Swings.

  "Zo groot was het verschil nooit op training. 12 seconden, dat is 1 seconde per ronde. Dat is niet goed, neen", beseft Swings.

  Coach: "Gaan ervan uit dat het snel in orde komt"

  Bart Swings had niet gepiekt naar Heerenveen. "Neen, het was nog niet de bedoeling om keihard te schaatsen, maar het mocht wel iets beter. Twee weken geleden is Bart ziek geworden in Noorwegen. Daar dragen we nog de gevolgen van", denkt zijn coach Jelle Spruyt.

  "Een supergroot probleem is het niet. Bart moet nu proberen goed te herstellen van zijn ziekte. We gaan ervan uit dat het snel in orde komt."

  "Ik heb ook liever dat we nu iets minder presteren en top zijn op de Olympische Spelen. Dat is ook de bedoeling."

  Volgend weekend staat in Noorwegen al de tweede WB-manche op het programma. Swings rijdt er normaal gezien de 1.500 en de 10.000 meter.