• home
 • video
 • pas verschenen

  Vandenbempt: "Uitspraken De Bruyne zullen niet zonder gevolgen blijven"

  Peter Vandenbempt: "De bondscoach moet de koe nu bij de horens vatten."

  Kevin De Bruyne bindt de kat de bel aan: tactisch is het niet goed genoeg bij de Rode Duivels. Sporza-voetbaljournalist Peter Vandenbempt neemt de uitspraken van de middenvelder onder de loep. "De bondscoach moet de koe bij de horens vatten."

  De analyse van Vandenbempt in een notendop

  • Er vallen meer opmerkingen te maken dan enkel over de defensie
  • Opvallend hoe weinig de Belgen de bal hadden en veel spelers bleven onder hun niveau
  • Boyata en Ciman zijn pijnlijk door de mand gevallen
  • Tegen zwakkere tegenstanders is het huidige systeem goed, maar tegen een sterke tegenstander komen we in de problemen
  • Het is opmerkelijk dat het Kevin De Bruyne is die de kat de bel aanbindt
  • Martinez moet de koe bij de horens vatten, maar hij heeft niet veel tijd meer om dit om te keren

  "Het was opmerkelijk hoe weinig de Belgen de bal hadden"

  De wedstrijd tegen Mexico was boeiend en interessant. Het was een hoogst aantrekkelijke en open wedstrijd die veel info heeft opgeleverd. Het is logisch dat er achteraf vooral gepraat wordt over de verdediging en de tegendoelpunten, maar wat mij ook is opgevallen, is dat Mexico de strijd om het balbezit heeft gewonnen.

  Vooraf zei Martinez dat het een match zou worden tussen twee teams die strijden om balbezit, dominant willen zijn en het spel willen maken. Maar het was opmerkelijk hoe weinig de Belgen de bal hadden, zeker in de eerste helft. Ze moesten vaak achter de bal lopen en werden keer op keer uit verband gespeeld. Niet in de defensie, maar op het middenveld.

  Het kan toch niet de bedoeling geweest zijn om zo aan die match te beginnen. Het is een van de principes van het spel van Martinez om hoog druk te zetten en de tegenstander op te jagen. Dat doen ze met kleinere tegenstanders, maar dus niet tegen teams die zelf ook de bal willen. In die zin kan je parallellen trekken met de match tegen Spanje, de allereerste match van Martinez als bondscoach.

  In de tweede helft was het beter en hadden de Belgen meer de bal. Maar voor de pauze moesten we rekenen op klasseflitsen van Eden Hazard, die wel op de afspraak was. Voor het overige bleven er veel spelers onder hun niveau. Witsel bijvoorbeeld. Ook Tielemans leed veel balverlies en zelfs De Bruyne. Er zijn dus wel meer opmerkingen te maken, in negatieve zin, dan alleen over de defensie.

  "De twee jongens in de defensie zijn pijnlijk door de mand gevallen"

  Het is duidelijk dat dit niet de defensie is die zal spelen op het WK in Rusland en dat is maar goed ook. De sterkhouders van de voorbije campagnes, Alderweireld en Vertonghen, waren er niet bij. Tel daar ook nog Kompany en een topfitte Vermaelen bij.

  De twee jongens die dat moesten opvangen, Boyata en Ciman, zijn toch pijnlijk door de mand gevallen. Als je daarmee op een toernooi belangrijke matchen moet spelen, dan heb je een probleem. Dus het is een momentopname, maar het EK in Frankrijk heeft ons geleerd dat het door omstandigheden wel kan dat je op deze jongens moet terugvallen. En het was gewoon heel erg slecht.

  In de eerste helft waren we al kwetsbaar in de rug, maar toen miste het spel van de Mexicanen toch een beetje diepgang. In de tweede helft is het er wel helemaal uitgekomen. De Mexicanen hielden drie mensen voorin en daar wisten de Belgen geen raad mee. Er was ook weinig communicatie, ook met de flankverdedigers, en weinig druk op de bal. Het middenveld hielp ook niet. Dus in het geheel baart me dat wel zorgen.

  Ik zou zeggen: tegen zwakkere ploegen lijkt me het huidige systeem zeer goed. Het heeft al goed gefunctioneerd en het past bij het voetbal dat België wil spelen met veel aanvallende spelers, druk vooruit en offensieve patronen. Maar een paar matchen hebben ons al getoond dat het tegen een sterkere tegenstander toch voor problemen zorgt. En dan zijn Bosnië en Mexico nog niet eens de absolute topploegen die we straks moeten uitschakelen op een groot toernooi.

  "De uitspraken van De Bruyne zullen niet zonder gevolgen blijven"

  Kevin De Bruyne, toch niet de minste, heeft nu de knuppel in het hoenderhok gegooid. Hij stelt de tactiek in vraag. Hij heeft zich geërgerd aan het feit dat de Belgen de bal niet hebben gehad en dat hij veel achter de bal heeft moeten lopen.

  Ik vind het vooral opmerkelijk dat hij zegt dat ze in een systeem terechtkomen dat hen eigenlijk niet ligt. Dat is vreemd want ik had de indruk dat ze dit het voorbije jaar wel een zeer prettig systeem vonden met veel mogelijkheden. Maar De Bruyne legt nu de vinger op de wonde. Als je tegen ploegen speelt die ook graag de bal hebben en die technisch heel sterk zijn, dan komt België in de problemen op het middenveld bijvoorbeeld.

  Het is opmerkelijk dat De Bruyne de kat de bel aanbindt. Dat is toch een belangrijke speler die straks goed moet zijn als we ver willen raken in Rusland. Het is een beetje zoals Courtois het al heeft gedaan voor en op het EK. Dit zal niet zonder gevolgen blijven. De bondscoach moet dit aanpakken. Hij moet dit bespreken met De Bruyne. Tegen dit soort ploegen moeten ze iets veranderen aan hun systeem. Hij heeft het op tafel gelegd.

  "Wilmots had geen tactische varianten, van Martinez werd dat wel verwacht"

  Maar het is niet zo dat de tactiek nu plots in vraag wordt gesteld. Het probleem is dat België, ook door zijn status als reekshoofd en als een van de beste landen ter wereld, eigenlijk geen moeilijke wedstrijden speelt. We hadden allemaal de indruk dat het goed liep, maar dat was tegen ploegen van minder allooi, dat is de realiteit.

  Deze wedstrijden zijn goed, maar we zijn wel opnieuw een jaar verder. We hadden het al eerder moeten proberen aan te pakken. Om dat nu in 2 of 3 oefenwedstrijden nog om te keren, dat is niet simpel. Daarom zou ik niet het hele systeem in vraag stellen, maar je moet tactische flexibiliteit tonen. Daarvoor werd Marc Wilmots gekruisigd. Hij had geen tactische varianten en van Martinez werd en wordt dat wel verwacht.

  We zijn nu anderhalf jaar dichter bij WK en als we die uitspraken van De Bruyne horen, maakt hij zich toch duidelijk zeer grote zorgen en ik durf te denken dat hij niet de enige is. Het siert hem dat hij het nu op tafel legt nu en niet nadat het eventueel misloopt op het WK. De coach moet de koe bij horens vatten en er is weinig tijd. Na Japan vertrekt iedereen en ze komen pas eind maart terug.

  Peter Vandenbempt