• home
 • video
 • pas verschenen

  Vantornout: "Zo veel supporters heb ik nog nooit gehad"

  Klaas Vantornout traint elke week op de sport- en speelterreinen van Koekelare.

  Wat hij na zijn carrière gaat doen, weet Klaas Vantornout (35) nog altijd niet. De tweevoudige Belgische kampioen geniet wel met volle teugen van zijn afscheidstournee. "Ik heb de indruk dat de mensen me meer en meer respecteren", vertelt Vantornout in een uitgebreid interview met onze wielercommentator Christophe Vandegoor.

  Klaas Vantornout over:

  • Het leven na het veldrijden: "Ik vrees het zwarte gat."
  • Over zijn interviews: "Ik heb uitspraken gedaan die ik misschien niet moest doen, maar ik zeg waar het op staat."
  • Over zijn figuur: "Na mijn Belgische titel in 2015 joelden ze me de hele cross uit. Nu word ik luidkeels aangemoedigd."

  "Ik vrees het zwarte gat"

  Christophe Vandegoor: "Hoe voelt het om je laatste seizoen te rijden?"

  Klaas Vantornout: "Een beetje dubbel. Veldrijden is altijd mijn passie geweest. Ik heb mijn job altijd met heel veel liefde en heel veel inzet gedaan. Aan alle mooie liedjes komt een einde, maar het zal heel veel pijn doen."

  "Dat maakt me een beetje bang. Ik vrees voor het zwarte gat. Misschien ben ik er zelfs te veel mee bezig."

  "Ik heb al duizend keer de vraag gekregen wat ik na mijn carrière ga doen. Het probleem is dat ik er zelf niet op kan antwoorden. Dat maakt me ambetant."

  "Misschien iets in de autowereld"

  Vandegoor: "Met Gianni Meersman heeft je team Marlux-Napoleon Games een nieuwe ploegleider in dienst genomen. Was dat een ambitie?"

  Vantornout: "Daar sta ik niet voor te springen, maar ik zal wel iets moeten doen. Het zal even afwachten worden. Ik zal geen boterham minder moeten eten als ik de eerste maanden geen werk vind, maar ik moet wel iets omhanden hebben."

  Vandegoor: Kom je niet rond als je voorzichtig bent?

  Vantornout: "Toch wel (lacht). Ik heb een mooi centje verdiend in een hele mooie periode. Ik heb geen domme dingen gedaan met geld. Nu kan ik rustig uitkijken naar een leuke job. Die luxe heb ik."

  "Misschien wordt het iets in het wielrennen of in de autowereld, mijn andere passie. Misschien kan ik avondschool lopen, ik weet het niet."

  "Vroeger werd ik uitgejoeld, nu aangemoedigd"

  Vandegoor: "Je hebt het soms moeilijk gehad aan de top. Hoe kwam dat?"

  Vantornout: "Er komen nog altijd veel toeschouwers naar het veldrijden, maar die gedragen zich anders. Sven Nys had erg fanatieke supporters."

  "Op een gegeven moment ben ik gebotst met renners als Nys, Wellens en Albert. Ik heb uitspraken gedaan die ik misschien niet moest doen. Ik ben iemand die zegt waar het op staat. Dat heeft me groot gemaakt, maar de laatste jaren heeft het me ook een klein beetje gekraakt."

  Vandegoor: "Is dat erger dan wij ons kunnen voorstellen?"

  Vantornout: "Ik ben ook maar een mens van vlees en bloed. Op een gegeven moment, toen ik in 2015 naar mijn tweede Belgische titel reed, is er toch iets geknakt. Zowel mentaal als fysiek."

  "Ik kon niets positief meer doen voor de toeschouwers. Ze joelden me de hele ronde uit. Dat was zwaar. Voor mij en voor mijn gezin."

  "Maar goed, nu maak ik weer veel plezier. Ik heb nog nooit zo veel supporters gehad. Waar die plots vandaan komen, weet ik ook niet. Ik heb de indruk dat de mensen toch respect hebben voor mijn carrière."

  "Koos mijn crossen uit"

  Vandegoor: "In 2015 waren er vragen na je Belgische titel. De week voordien was je nog ziek. "Wat heeft Klaas uitgespookt?" Begrijp je dat enkele jaren later?"

  Vantornout: "Iedereen heeft het recht om wedstrijden te laten vallen. Ik was ook geen oersterke renner. Ik heb er het maximum uitgehaald, maar een body als de supertoppers had ik niet. Daar moest ik mee leren leven. Ik moest toeslaan in de wedstrijden die ik uitgekozen had. En dat is me heel vaak gelukt."

  Vandegoor: "Je bent erg rustig geworden. Was je soms gefrustreerd omdat Nys of Albert vlotter waren?"

  "Ik ben altijd mezelf gebleven, maar tegen die twee kon ik niet op. Ik ben geen figuur zoals Nys of Albert. Dat besef ik maar al te goed. Ik heb wel het maximale uit mijn carrière gehaald. Dat geeft me enorm veel voldoening. Ik zou niet weten wat ik anders had moeten doen. Dat stemt me enorm tevreden."

  "Fietste meer achteruit dan vooruit"

  Vandegoor: "Wanneer is de rust over je heen gekomen? Toen je beslist had dat het je laatste seizoen zou worden?"

  Vantornout: "Ja, zeker en vast. Een hele zware, maar wel de enige juiste beslissing. De ploeg laat me volledig vrij. Dat is een luxepositie. Ik voel geen enkele druk of stress. Ik geniet van mijn laatste maanden, zeker nu het weer begint te vlotten."

  Vandegoor: "Op de Koppenberg finishte je nog eens in de top 10. Daarvoor werd het soms pijnlijk."

  Vantornout: "Daar had ik een reden voor. Ik besef ook dat ik niet meer in aanmerking kom voor het podium, maar toen ik mijn seizoen begon met een zege in Zwitserland, zag het er goed uit. Helaas dook er daarna een vuil virus op."

  "Vijf weken lang fietste ik meer achteruit dan vooruit. Gelukkig lieten ze met rust. Anders stond ik hier nu niet meer met een fiets in mijn handen."

  "Vooruitgestuwd op de Koppenberg"

  Vandegoor: "Hoe wil je herinnerd worden als crosser? Wat moeten de mensen onthouden van Klaas Vantornout?"

  Vantornout: "Dat maakt me weinig uit. Ik ben tevreden over mijn carrière. Ik heb wel de indruk dat de mensen me meer en meer respecteren. Op de Koppenberg werd ik vooruitgestuwd. En Ruddervoorde was fenomenaal."

  "Ik rijd niet voor het podium en toch word ik nu luidkeels aangemoedigd. Dat vind ik leuk en plezant."

  Favoriete onenightstand? "Joke Van de Velde"

  10 korte vragen voor Klaas Vantornout: