• home
 • video
 • pas verschenen

  Paradise Papers: Sponsor van Anderlecht en KBVB is niet zuiver op de graat

  Niemand weet wie er achter gokbedrijf Betway zit.

  De Paradise Papers, de onthullingen over buitenlandse constructies om belastingen te ontwijken, leiden nu ook naar Anderlecht en de Koninklijke Belgische voetbalbond. Zij worden gesponsord door gokkantoor Betway, maar het geld dat ze krijgen is niet helemaal zuiver. Anderlecht zegt dat het het bedrijf vertrouwde omdat het een licentie heeft van de Belgische Kansspelcommissie.

  "Het sponsorgeld wordt doorgesluisd via een postbusadres op de Britse Maagdeneilanden"

  Het was de krant De Tijd die de link tussen de Paradise Papers en de Belgische voetbalwereld ontdekte. Wat maakt sponsor Betway precies zo schimmig? "Het bedrijf is al meer dan een jaar een grote sponsor van Anderlecht en de Beker van België, maar online is er bijna niets over terug te vinden", vertelt journalist Lars Bové.

  "Het adres van het hoofdkantoor op Malta blijkt een afgeleefd, klein huisje te zijn, waar niets is behalve een naamplaatje en een postbus. De namen die je online vindt van de toplui, blijken ook allemaal op belastingparadijzen te wonen."

  "Vlak voor het sponsorgeld van die schermconstructie in Malta naar onze voetbalwereld stroomt, wordt het doorgesluisd vanuit een postbusadres op de Britse Maagdeneilanden. Hier in België wist niemand dat."

  "Een consultant van het bedrijf op Malta is recent ook in opspraak gekomen omdat er banden zijn met de Italiaanse maffia. Ondanks al die informatie heeft de site Betway.be toch een licentie gekregen van de Belgische Kansspelcommissie. Ook zij waren niet op de hoogte en dat is toch echt een probleem."

  Anderlecht: "Taak van de Kansspelcommissie om dit te onderzoeken"

  Anderlecht stuurde bij de bekendmaking van de sponsordeal een persbericht uit, waarin het ook reclame maakte voor de illegale gokwebsites van de Betway-groep. "Zij deden dat te goeder trouw. Ze wisten niet dat het illegaal was."

  Paars-wit liet inderdaad weten dat het niet op de hoogte was. "De Kansspelcommissie is de autoriteit in België op dit vlak", verdedigde de club zich. "Als zij een licentie geven aan die site, dan moeten wij toch niet op eigen houtje een onderzoek voeren naar dat bedrijf. Dat is de taak van de overheid."

  Volgens Bové is de link met ons voetbal wel problematisch. "We weten niet of er hier sprake is van witwassen, maar het risico is wel groot. Bovendien geef je het bedrijf door die grote aanwezigheid in onze stadions wel geloofwaardigheid. Je doet uitschijnen dat het een betrouwbare partner is, maar eigenlijk weten we dat dus helemaal niet."