• home
 • video
 • pas verschenen

  Muyters: "Rusland op de Winterspelen? Op basis van laatste rapport niet"

  0 / 0
  Russische atleten zijn door het dopingschandaal in hun land nog steeds uitgesloten van internationale competities. Verandert dat voor de Winterspelen? "Voorlopig is het rapport negatief", zegt Philippe Muyters, lid van de foundation board van het Wereldantidopingagenstschap (WADA).

  "Nog drie cruciale werkpunten"

  Zijn Russische atleten welkom op de Winterspelen in Pyeongchang? Dat is een van de belangrijke vragen op een congres in Zuid-Korea. Het WADA bediscussieert er of het een aanbeveling kan doen aan het IOC.

  "Het laatste rapport over Rusland bevat toch enkele fundamentele opmerkingen", zegt Philippe Muyters, die Europa vertegenwoordigt in de foundation board, het hoogste beslissingsorgaan.

  "Het RUSADA (het Russische antidopingagentschap, red) is helemaal hervormd en heeft een nieuwe directeur. Maar tot nu toe zijn we ontgoocheld, want er zijn nog drie cruciale werkpunten."

  "De Russische regering erkent niet dat ze iets te maken heeft met dopingfraude. Ze weigeren nog steeds enkele stalen vrij te geven. En er zijn nog gebieden waar buitenlandse controleurs niet welkom zijn. Als daar geen vooruitgang wordt geboekt, is de kans groot dat Rusland niet conform de WADA-code is."

  "Eerlijk speelveld voor iedereen"

   "We moeten ervoor zorgen dat elke sporter kan meedoen aan de Spelen, maar we moeten ook komen tot een gelijk speelveld voor iedereen. Zolang er doping is, is die eerlijke kans er niet."

  "We kijken nu of we een aanbeveling kunnen doen. Maar het zou negatief zijn op basis van het laatste rapport. Enkel als een Russische atleet kan aantonen dat hij/zij dopingvrij is, wordt die toegelaten."

  Muyters: "Het rapport over Rusland is voorlopig negatief"