• home
 • video
 • pas verschenen

  Martinez: "Matchen als deze hebben we nodig om sterker te worden"

  Ook Witsel ziet dat sommige goals te gemakkelijk vielen.

  0 / 0

  Ook Witsel ziet dat sommige goals te gemakkelijk vielen.

  De Belgische verdediging moet zich met drie tegengoals tegen Mexico even achter de oren krabben. Toch zagen bondscoach Martinez en zijn Duivels een aantal lichtpunten: "Op moeilijke momenten toonden we veel samenhang."

  Voor de neutrale toeschouwer was het een leuke match om naar te kijken, maar ongetwijfeld was de bondscoach niet echt blij met de vele tegengoals.

  "We kregen de match die we wilden met een tegenstander die er vol voor ging, een echte test. Het was de perfecte match om beter te worden."

  "Op moeilijke momenten toonden we veel samenhang. Het klopt dat de tegengoals op bijvoorbeeld de lange ballen veel te gemakkelijk vielen. Maar toch ben ik blij met de aanvallende wilskracht waarmee we speelden. Dat hebben we nodig."

  "Defensief zag ik een viertal acties waar we slecht voor de dag kwamen en waar me moeten van leren. Maar ook dat hebben we nodig in deze fase. Tijdens de kwalificaties zag je al dat alles wat we aanvallend deden al klaar, sterk en duidelijk was."

  "Maar ook defensief hadden we een test nodig. Het Zuid-Amerikaanse voetbal staat erom bekend om heel sterk te zijn in 1-tegen-1-situaties. Met veel snelheid. Net daarom speelden we tegen Mexico. Ik ben dan ook blij dat ze deze match niet zomaar als een vriendenmatch opnamen."

  Met een andere opstelling tegen Japan?

  Zal Roberto Martinez dinsdag tegen Japan met dezelfde opstelling komen?

  "Ik denk dat we de dingen moeten bekijken. Het is een andere match, dus de opstelling zal verschillen. Binnen onze visie en ons vaste patroon zullen we andere dingen proberen."

  "Of het om 3 tot 5 andere namen zal gaan? Dat zullen we zien als iedereen gerecupereerd is. Er zullen enkele wijzigingen doorgevoerd worden. Maar we gaan niet zomaar testen om te testen."

  "Dries Mertens die iets goed moest maken? Niet mee eens"

  Wel heel positief waren de twee doelpunten van Romelu Lukaku. Hij is sterk en lijkt in vorm te zijn. 

  "Een spits heeft dat zelfvertrouwen nodig. En dat is goed. Maar ook de mentaliteit van Hazard en alle aanvallers was goed. Ook verdedigend deden ze hun werk."

  Of hij blij was dat sommigen iets rechtgezet hadden, zoals Dries Mertens die in Griekenland niet heel sterk voor de dag kwam?

  "Daar ben ik het niet mee eens. Mertens heeft veel invloed op het team. Hij was betrokken bij de winning goal in Griekenland. Ik wilde vooral dat ze in hun beperkte speltijd vandaag veel impact hadden. Ik ben blij dat dat gelukt is."

  Mertens: "Verdedigers hebben ook goede dingen gedaan"

  "We krijgen vandaag iets te gemakkelijk goals binnen. Jammer dat dat net gebeurt in een thuismatch. Maar we mogen niet enkel focussen op de fouten van onze verdedigers. Ze hebben ook heel goede dingen gedaan."

  "Het was een leuke tweede helft. Mexico heeft goede spelers met een loopactie die de diepte zoeken. Maar als je 2-1 voorkomt, zorgt een gelijkspel voor een slecht gevoel."

  Courtois: "Altijd aanpassen met nieuwe verdedigers voor je"

  Thibaut Courtois kreeg drie doelpunten om de oren. Daar kandedoelman van Chelsea onmogelijk tevreden mee zijn.

  "Het was gewoon een goede leermatch tegen een ploeg die kwam spelen met een duidelijk idee en duidelijk systeem waar we het niet gemakkelijk tegen hadden."

  "Zeker toen we in de tweede helft met twee middenvelders gingen spelen, konden ze de bal goed rond tikken en vonden ze de ruimte in de rug. Lozano maakt dan nog twee mooie doelpunten. Dat is natuurlijk jammer, maar we moeten er gewoon van leren."

  "We mogen niet vergeten dat er achterin ook allemaal andere jongens stonden die niet de gewoonte hebben om samen te spelen. Tegen een goalmachine als Mexico is dat niet gemakkelijk. Hier kunnen we over praten. Dat is wat we moeten hebben.

  Het is goed om te oefenen tegen andere manieren van voetballen. Ook al spelen die mannen in Europa, als ze samen zijn hebben ze toch een ander spel. Moesten we ze tegenkomen in Rusland, dan weten we hoe we ze moeten aanpakken. 

  Of het moeilijker is met een nieuwe defensie voor je? "Soms wel. Je weet niet wat een bepaalde verdediger doet. Terugspelen of niet? De bal laten gaan of niet? Het is gewoon jammer dat we twee goals pakken in de rug van de verdediging. Maar ik ben blij dat we er in de tweede helft voor zijn blijven gaan."

  Vermaelen: "Boyata heeft het bij momenten wel goed gedaan"

  "Het was een moeilijke wedstrijd. Als ik zeg dat ze veel meer kwaliteiten hebben dan Bosnië, dan weet je dat het een goede test is."

  "Niet alleen speelde ik met andere mannen naast mij, het was ook een net iets andere positie. Het was vooral belangrijk dat de samenwerking tussen de linker en rechterverdediger goed zat. Dat we schakelden en elkaar rugdekking gaven. Af en toe ging dat ook niet goed."

  "Het was best verrassend dat Boyata centraal achtering stond. Maar hij heeft natuurlijk wel de ervaring van bij Celtic. Hij kan daar dus wel spelen. Op bepaalde momenten heeft hij dat ook goed gedaan."

  "Dinsdag is het een uitgelezen moment om iets anders te proberen. Daarom zijn deze wedstrijden uiterst belangrijk. Ik voel me fit en goed. Iedereen weet dat ik weinig speelminuten heb bij Barcelona, dus die wil ik hier zo veel mogelijk opdoen."