• home
 • video
 • pas verschenen

  Deze "bescheiden" verdedigers gingen met België naar het WK (en speelden er vaak niet slecht)

  Door de blessures van onder meer Kompany, Alderweireld en Vertonghen speelt België tegen Mexico met een "nooddefensie". De spoeling in de verdediging is dun, zo klinkt het. Maar het verleden bewijst dat kleinere namen niet altijd ontgoochelen.

  2002: Jacky Peeters

  De carrière van rechtsachter Jacky Peeters kende een opmerkelijk verloop. Tot zijn 24e speelde hij in de lagere klassen bij Overpelt Fabriek. Daar werd hij in 1994 opgepikt door Genk en vanaf dan nam zijn voetballeven een hoge vlucht.

  Peeters vertrok net voor de glorieperiode bij Genk naar Bielefeld, daar werd hij wel voor het eerst opgeroepen voor de nationale ploeg. Op Euro 2000 mocht hij een paar minuten invallen, op het WK van 2002 won hij de concurrentiestrijd met Eric Deflandre en was hij een van de uitblinkers.

  1998: Mike Verstraeten

  Mike Verstraeten is tegenwoordig vooral bekend uit "de boekskes", maar in de jaren 90 stond Iron Mike te boek als een betrouwbaar sluitstuk bij subtopper Germinal Ekeren.

  Vlak voor het WK van 1998 kreeg Verstraeten van bondscoach Leekens een kans om zich te tonen. Hij greep die met beide handen. Zo kwam het dat Verstraeten in Frankrijk de opdracht kreeg om in de openingsmatch wereldtoppers als Kluivert, Hasselbaink en Bergkamp te muilkorven. Mét succes: België hield toenmalige grootmacht Nederland op 0-0.

  1994: Pascal Renier

  Club Brugge was met 7 spelers hofleverancier van de nationale ploeg voor het WK in de Verenigde Staten. Aan de selectie van jongens als Staelens, Van der Elst en Borkelmans twijfelde niemand, maar verrassend was wel dat de 22-jarige Pascal Renier door Paul Van Himst werd meegenomen.

  Renier speelde nog maar zijn eerste seizoen in de basis bij Club, maar wist de bondscoach in de legendarische oefenmatch tegen Zambia (op een paar weken van het WK) toch te overtuigen. Uiteindelijk zou Renier 13 caps verzamelen.

  1990: Pascal Plovie

  Tegenwoordig is Pascal Plovie materiaalman bij Club Brugge, 27 jaar geleden speelde hij op het WK voetbal tegen onder meer Butragueño en Salinas. Het hoogtepunt van een opmerkelijke opmars, want op zijn 21e was Plovie doorgesluisd door Club naar Antwerp. Bij zijn terugkeer enkele jaren later ontpopte Plovie zich tot een van de sterkhouders bij Club. Na het WK in Italië raakte zijn rol bij de ploeg van zijn hart geleidelijk aan uitgespeeld. Hij speelde 5 keer voor de Duivels, waaronder die ene (cruciale) match tegen Spanje op het WK.

  1982: Maurits De Schrijver

  Aalstenaar Maurits De Schrijver zal zelf wellicht ook nooit gedacht hebben dat hij ooit Diego Maradona zou moeten (helpen) bewaken op een WK, maar in 1982 was dat wel zijn taak in de openingsmatch tegen Argentinië (De Schrijver staat rechts op de foto).

  Het legendarische duel tegen Argentinië ("daar is 'em, daar is 'em") was amper de 2e cap voor De Schrijver, die zijn debuut had gemaakt in de (verloren) uitwuifwedstrijd tegen Denemarken, enkele dagen voor zijn 31e verjaardag.

  Een paar maanden later, in december, zou hij al zijn laatste match spelen voor de Duivels. Na een brutale fout van Michel De Wolf lag de linksachter maandenlang in de lappenmand. Hij zou nooit meer zijn oude niveau halen. Dat was - cynisch genoeg - goed nieuws voor De Wolf zelf. Die mocht zo in 1984 als linksachter naar het EK.