• home
 • video
 • pas verschenen

  Anderlecht: "Spijtig dat dit afstraalt op de club, wij treffen geen schuld"

  Anderlecht was niet op de hoogte van de achtergrond van Betway.

  0 / 0
  Anderlecht werd via sponsor Betway gelinkt aan de Paradise Papers, een reeks onthullingen over buitenlandse constructies om belastingen te ontwijken. De club wijst met de vinger naar de officiële instanties, zoals de Kansspelcommissie. "Het is toch niet aan een voetbalclub om de achtergrond van een bedrijf te checken?" Ook de KBVB zegt niet op de hoogte te zijn geweest.

  Betway is sinds september vorig jaar een van de sponsors van Anderlecht en de Beker van België. Maar de herkomst van het sponsorgeld blijkt niet zo zuiver te zijn. Het wordt via een schimmige zetel in Malta doorgesluisd vanuit een postbusadres op de Britse Maagdeneilanden.

  Anderlecht en de voetbalbond waren niet op de hoogte. "Wij weten wat we in de krant gelezen hebben", vertelt Anderlecht-woordvoerder David Steegen. "Wij gingen ervan uit dat alles in orde was omdat Betway een licentie heeft van de Kansspelcommissie om onlinesportweddenschappen te organiseren in ons land."

  "Als een bedrijf Anderlecht wil sponsoren, kijken wij of het bedrijf solvabel is en of ze hun activiteit in België mogen uitvoeren, daar houdt het voor ons op. De mensen van Betway waar wij mij in contact komen, zijn ook zeer competent."

  "Het is toch niet aan een voetbalclub om na te gaan wat de achtergrond van een bedrijf is? Daar bestaat volgens ons toch de overheid voor. Als zij zeggen dat het bedrijf toch betrokken is bij illegale praktijken, dan zullen we de gepaste maatregelen nemen."

  Ondertussen wordt Anderlecht door de hele zaak wel in een slecht daglicht geplaatst. "Dat is vervelend. Wij zijn in geen enkele mate schuldig of verantwoordelijkheid. Wij houden ons aan de regelgeving van de overheid."

  Kansspelcommissie opent gokwebsite

  Intussen heeft de Kansspelcommissie al een onderzoek geopend naar gokwebsite Betway. De vergunning wordt wel niet meteen opgeschort.

  "Wij zijn voorstander van een cleane sector en van transparantie", zegt woordvoerster Marjolein De Paepe. "Onze politiemensen zullen een onderzoek voeren naar eventuele grensoverschrijdende banden met criminele organisaties. We zullen de betrokken partijen ook uitnodigen voor meer informatie."