• home
 • video
 • pas verschenen

  Raes over Europese barragematchen: "Barrages spelen is beenhard"

  Vanavond beginnen de Europese barrages.

  Vandaag, morgen en zaterdag worden de heenwedstrijden van de Europese barragematchen voor het WK gespeeld. Frank Raes kijkt vooruit op de vier "do or die"-duels.

  Zweden - Italië

  In de Friends Arena in Stockholm wordt vrijdagavond op papier de meest tot de verbeelding sprekende affiche gespeeld. Of het er op het veld ook vriendelijk aan toe zal gaan is twijfelachtig. "Italië is de favoriet, maar als ze niet oppassen kan dat lelijk tegenvallen", zegt Raes.

  "In het voordeel van Zweden speelt dat de nationale ploeg voor die spelers het hoogste is. Bij de Rode Duivels zouden er vele voor hun club kiezen. Zweden speelt als een hecht blok."

  "Zlatan Ibrahimovic is er niet meer bij, maar daardoor zijn ze niet per se zwakker gaan spelen. Heel het systeem moest aangepast worden aan Ibrahimovic. Nu staat er meer een team, met goede spelers als Berg, goed voor 8 goals in de kwalificaties, Forsberg en Toivonen."

  De laatste ontmoeting tussen Zweden en Italië bevestigt de waarschuwing van Raes: op het EK in Frankrijk kon Eder tegen Zweden pas in de 88e minuut de enige goal van de match maken voor Italië.

  "Italië heeft al een tijdje geen generatie van wereldformaat meer met genieën als Pirlo, Baggio, Del Piero of Zola. Maar ze hebben voldoende talent om Zweden te kloppen. En Italië is een toernooiploeg, dat zit ze gewoon in het DNA. Ik geef Italië 60 procent kans."

  Kroatië - Griekenland

  Voetbalminnend Kroatië wil in deze barrages revanche nemen op Griekenland. In kwalificatiegroep F voor het EK 2012 eindigde Kroatië tweede na Griekenland. "Ik vind dit de moeilijkste match om in te schatten", zegt Frank Raes. "Maar ik geef Kroatië 60 procent kans."

  "Ik hoop ook op Kroatië omdat het een mooiere ploeg is om naar te kijken. Talenten als Modric en Rakitic steken er bovenuit. Maar Griekenland valt nooit te onderschatten. Ze hebben een EK gewonnen met spelers waarvan geen enkele bij een topclub speelde."

  "Van de matchen tegen de Rode Duivels weten we dat Griekenland geen leuke ploeg is om tegen te spelen. Ze zijn moeilijk te kloppen. Volgens mij speelt de economisch moeilijke situatie in het land ook mee. De spelers willen zich bij de nationale ploeg tonen om in het buitenland veel geld te verdienen."

  De cijfers heeft Kroatie alvast tegen. In zes onderlinge duels speelden beide landen drie keer gelijk. Griekenland won twee keer. Kroatië slechts een keer. 

  Noord-Ierland - Zwitserland

  De WK-kwalificatiecampagne werd een nachtmerrie voor Zwitserland. Elke wedstrijd wonnen de Zwitsers, tot ze op de allerlaatste speeldag met 2-0 verloren van rechtstreekse concurrent Portugal en ondanks 27 op 30 tot barrages werden veroordeeld.

  Bovendien is Noord-Ierland een nobele onbekende. Nooit eerder speelden beide landen tegen elkaar in een match met inzet.

  Raes: "Met spelers als Xhaka, Shaqiri, Rodriguez of Sommer geef ik Zwitserland 75 procent kans. Anderzijds gaan de Noord-Ieren altijd tot het gaatje. Ook hun fans zijn fantastisch. Het begrip "12e man" is bij hen geen ijdel begrip."

  Denemarken - Ierland

  Denemarken en Ierland zijn twee landen die er niet bij waren op het WK in Brazilië. "De Denen zijn favoriet", zegt Frank Raes. "Het zegt iets als je Polen kan kloppen met 4-0."

  "Voetbaltechnisch zie ik Denemarken doorgaan. Eriksen bijvoorbeeld is fantastisch. Voor zijn geweldige supporters is Ierland dan weer een meerwaarde op het WK. De Ierse fans zijn een sensatie op zich. Dat overstijgt wat je ziet bij de Rode Duivels. Het is een soort nationalisme en dat stuwt het team."

  Denemarken heeft het verleden tegen. Het verloor 5 van de 13 vorige duels met Ierland en kon maar 3 keer winnen. "Dat Denemarken ook nu maar oplet, want Ierland heeft Wales, een ploeg met grotere talenten als Bale en Ramsey, ook geklopt. Toch geef ik Denemarken 70 procent kans."

  "Barrages spelen is beenhard"

  Spannend zal het sowieso worden de volgende dagen en weken. Barragematchen hebben altijd een bijzondere psychologie. Raes: "Het zijn geen matchen zoals een groepsmatch in de kwalificaties."

  "Het gaat om deelname aan het WK, dat heeft een enorme impact. Bovendien is er geen marge voor foutjes. Je hebt geen tien matchen waarin je een misstap kan rechtzetten. Voor kleine landen is het een unieke kans en als deelnemer ben je ook afhankelijk van het moment."

  "Stel bijvoorbeeld maar eens dat Modric uitvalt bij Kroatië. Dan wordt het meteen een heel ander verhaal. Barrages spelen is beenhard."