• home
 • video
 • pas verschenen

  Mobiele seingevers verantwoordelijk voor val Baloise Belgium Tour: "Eerlijke uitspraak"

  De mobiele seingevers zijn verantwoordelijk gesteld voor het dramatische ongeval.

  Het Belgisch Arbitragehof voor de Sport heeft geoordeeld dat de 2 mobiele seingevers onvoorzichtig zijn geweest door op het fietspad te rijden tijdens de etappe waarin Stig Broeckx zwaar ten val kwam. "Het was een enorme samenloop van omstandigheden", reageert seingever Frank Van den Broecke.

  Mobiele seingever: "6 maanden niet gereden uit respect"

  28 mei 2016 was een zwarte bladzijde in de Belgische wielergeschiedenis. In de Baloise Belgium Tour kwamen toen twee motards ten val voor het peloton. Lotto-Soudal-renner Stig Broeckx raakte daarbij levensgevaarlijk gewond.

  Het Belgisch Arbitragehof voor de Sport oordeelt nu dat de twee mobiele seingevers onvoorzichtig zijn geweest door op het fietspad te rijden. "Dat vind ik een eerlijke uitspraak", zegt Frank Van den Broecke, één van de twee verantwoordelijke seingevers.

  "Ik beschouw deze uitspraak ook niet als een straf. Want we hebben uit eigen beweging al 6 maanden lang niet meer meegereden in koersen. Dat deden we uit respect voor de slachtoffers en de mensen die met het onderzoek bezig waren."

  "We vertrouwden op info van de wedstrijdradio"

  Over het ongeluk zegt Van den Broecke het volgende. "We hoorden op de wedstrijdradio dat we de renners konden voorbijsteken en dat er plaats genoeg was."

  "“Komaan seingevers, allemaal naar voren. Het is nu het moment”, klonk het op de wedstrijdradio. We vertrouwden op die info. Bovendien is het wegennetwerk in de Ardennen ook anders dan in Vlaanderen. De berm is er anders, naast de weg vloeit er soms water. Het was een enorme samenloop van omstandigheden."