• home
 • video
 • pas verschenen

  Het is niet al brons wat blinkt: "Vrouwenbasketbal in België moet competitiever"

  Wat is het effect van het EK-brons van de Cats deze zomer?

  De Belgian Cats hebben in juni EK-brons veroverd, meteen ook goed voor een WK-ticket. Welk effect heeft die historische prestatie gehad op het vrouwenbasketbal in België? Sporza trok op onderzoek uit. En vond geen hosanna-situatie: de instroom van nieuwe leden volgt niet automatisch én speelsters, coaches én federatie snakken naar een meer competitieve competitie.

  Sofie Hendrickx: "In België is er eigenlijk weinig veranderd"

  In de aanloop naar de eerste voorrondeduels voor het EK 2019 keren we nog eens terug naar de zomer met Sofie Hendrickx, Hanne Mestdagh en Philip Mestdagh, respectievelijk speelsters en coach van Cats én Namen.

  Dochter Mestdagh: "Ik krijg nog altijd kippenvel als ik terugdenk aan de zomer. Maar we moeten ons alweer focussen op het volgende EK en de voorbereiding op het WK. We mogen daar zeker met enige ambitie naartoe gaan."

  Hendrickx klinkt hard en nuchter: "Ik moet eerlijk zijn: het effect was redelijk op korte termijn. Die periode was heel euforisch en intens, maar eens het seizoen weer begonnen, ging iedereen terug naar zijn club en bleef daar jammer genoeg weinig van over."

  "Er gaat wel geen dag voorbij dat je daar niet aan denkt. Elke dag is ook een motivatie om heel hard te werken voor de nationale ploeg. Maar in België is er eigenlijk heel weinig veranderd. Al is het wel tof dat de match van woensdag tegen Duitsland uitverkocht is. Dat was vroeger heel anders."

  Basket Vlaanderen: "Niet meer instroom meisjesjeugd na brons"

  Noteert de federatie na het brons meer inschrijvingen bij de jeugd? Koen Umans, secretaris-generaal van Basket Vlaanderen: "Er is geen rechtstreeks verband tussen kampioenschappen en instroom van extra leden. Al geven de Cats een positieve vibe."

  "Maar de groei in ledenaantal wordt door andere maatregelen gedragen. In 2014 daalde de aansluiting van meisjes. We hebben toen samen met de clubs een actieplan ontwikkeld. De laatste 3 jaar kennen we een sterke stijging in de U12 en U14."

  Dat plan was dus belangrijker dan het voorbije EK. Umans maakt het concreet: "We ontwikkelden wedstrijdmodellen voor meisjes en duwden de spelvorm 3x3 door. Zo kwamen er meer balcontacten en meer plezier. We zijn ook bezig met de ontwikkeling van een softbal, die iets minder hard is."

  "De leeftijdsklassen werden flexibeler en we nemen positief discriminerende maatregelen naar vrouwelijke coaches en scheidsrechters."

  "We zetten ook heel veel in op sociale media. Tijdens het EK vervijfvoudigde de populariteit van onze Instagram, Facebook, Twitter en Snapchat. Dat willen we in het seizoen voortzetten."

  Bondscoach: "Er zou iets moeten veranderen aan competitieformule"

  Vader Mestdagh ziet na de succesvolle zomer vooral een verhoogde media-aandacht. "Hopelijk blijft dat duren." Een effect op de eigen competitie en clubs ziet hij niet meteen: "Ik vind dat we nog altijd in hetzelfde stramien bezig zijn."

  "Eigenlijk zou er iets moeten veranderen aan de formule in onze competitie om het topbasketbal naar een iets hoger niveau te duwen. Maar dat is iets voor de grote bonzen op de federatie."

  Mestdagh en Hendrickx vallen hun coach bij: "De niveauverschillen zijn te groot. We moeten kunnen streven naar een competitie waarin iedereen iedereen kan kloppen."

  "De federatie zou misschien eens de koppen bij elkaar moeten steken met de coaches, clubs en eventueel enkele speelsters om samen na te denken hoe de competitie competitiever kan."

  Basket Vlaanderen: "Te weinig vis, vijver niet diep genoeg en te veel vissers"

  De oproep naar de federatie is duidelijk. Umans erkent het probleem: "Ik ben er persoonlijk niet van overtuigd dat er voldoende talent aanwezig is om met 12 teams actief te zijn op het niveau van eerste nationale. Er is te weinig vis, de vijver is niet diep genoeg en er zijn te veel vissers."

  "Dat is een structureel probleem om de competitie naar een bepaald niveau te tillen."

  "We kunnen er ook niet rond dat heel veel getalenteerde meisjes naar buitenlandse competities gaan, die financieel sterker staan. Dat zorgt voor een bepaalde uitstroom van talent."

  Dat maakt onze competitie minder aantrekkelijk: "Vooral omdat de spreiding tussen de teams groter wordt. Castors Braine speelt op EuroLeague-niveau. Namen heeft ook een profstructuur, daarna is er het semiprofessioneel niveau. En dat telt toch teams met minder mogelijkheden om adequate training en omkadering te voorzien."

  "Zijn bezig met kwaliteitscriteria voor hoogste niveau, een soort licentiesysteem""

  De federatie werkt evenwel aan een oplossing, een soort licentiesysteem, zodat er automatisch minder clubs komen.  "Dat gebeurt in overleg met de clubs. Iedereen is graag actief op het hoogste niveau. Dat respecteren en appreciëren we."

  "We zijn er ermee bezig om enkele kwaliteitscriteria te stellen om actief te kunnen zijn op het hoger niveau. Welke omkadering? Welke infrastructuur? Welke financiële verplichtingen? Op termijn hopen we zo tot een bepaalde stroomlijning te komen van de competitie op het hoogste niveau.”

  "Dat proces is een jaar geleden begonnen. We begeleiden de clubs daarin. Het is een progressief systeem, dat over 3 jaar wordt uitgerold. Nogmaals: we willen de clubs een helpende hand bieden om zich aan te passen aan de noden van het basketbal op een hoger niveau.”

  Castors Braine won al 111 competitieduels op een rij

  Castors Braine is dé vrouwenploeg in België. Ze won de voorbije 4 jaar telkens de titel en won al 111 competitieduels op een rij.

  Umans: "Andere clubs hebben het moeilijk om hun wagonnetje aan te haken. Maar Castors wil het wel op een correcte manier spelen. Ze willen een trekker worden voor het damesbasketbal in België. Ze begrijpen ook dat ze niet heel bezitterig mogen worden op de Belgische markt. Alle talenten concentreren heeft geen zin."

  Vader Mestdagh heeft ook geen probleem met Castors: "Het verschil in budget is gigantisch groot. Maar het is niet aan hen om minder budget in het basketbal te pompen. Castors vervult de rol van voortrekker voortreffelijk. Het is aan anderen om mee te stappen."

  "Ons doel met Namen dit seizoen is de hele grote kloof met Braine kleiner maken. Ik ben ervan overtuigd dat dat zal lukken. Ik zeg niet dat we ze van de troon kunnen stoten, maar we kunnen het hen moeilijk maken."

  Beluister de reportage van Sporza radio