• home
 • video
 • pas verschenen

  Amerikaanse ex-prof over Cancellara: "Die klootzak reed wellicht met motortje"

  Gaimon met zijn biografie.

  Phil Gaimon heeft de kat opnieuw de bel aangebonden. In zijn biografie "Draft Animals" beschuldigt de Amerikaanse ex-renner van Garmin en Cannondale de intussen gepensioneerde Fabian Cancellara van bedrog. Gaimon: "Iemand moest het zeggen."

  "Versnelling is niet natuurlijk"

  De biografie van de 31-jarige Phil Gaimon zou niet veel stof doen opwaaien, ware het niet dat het boek een passage bevat over Fabian Cancellara en de insinuatie dat de Zwitser het spel niet eerlijk gespeeld heeft.

  "Ik heb de verhaaltjes over mechanische doping bij Cancellara altijd weggewuifd tot ik vroegere ploegmaats van de Zwitser hoorde zeggen dat Cancellara in bepaalde wedstrijden zijn eigen mecanicien bij zich had. De fiets van Cancellara mocht op die momenten niet bij de fietsen van zijn ploegmaats staan", schrijft Gaimon in zijn boek.

  "Als je tv-beelden van die wedstrijden bekijkt, zie je dat zijn versnelling helemaal niet natuurlijk is. Het lijkt soms alsof hij niet op zijn trappers kan blijven staan. Die klootzak had waarschijnlijk een motortje in zijn fiets."

  "Iemand moest het zeggen"

  Volgens Gaimon zijn motortjes nooit gemeengoed geweest in het peloton, maar hebben enkelingen er wel misbruik van gemaakt.

  "Motortjes zijn nooit een thema geweest, maar ik heb wel het gevoel dat hij (Cancellara, red) er in een aantal wedstrijden gebruik van gemaakt heeft", herhaalt Gaimon zijn klacht tegenover de Britse wielerwebsite cyclist.co.uk

  Op de sociale media krijgt Gaimon vanuit bepaalde hoeken commentaar op zijn uitspraken. "Het verhaal over de motortjes is helemaal niet waarom ik dit boek geschreven heb", countert hij op Twitter. "Ik ging er ook niet vanuit dat dit hét gespreksthema zou worden, maar iemand moest het wel eens zeggen."

  Cancellara heeft het motor-verhaal altijd bij hoog en laag ontkend. Harde bewijzen bestaan overigens niet. "Ik weet op welke manier ik mijn koersen win. Ik heb inderdaad een motor, maar alleen in mijn lijf. Het is frustrerend dat dit soort verhalen blijft opduiken, maar dat is het leven", zei de Zwitser enkele jaren geleden.

  Tweets:

  Italiaanse tv-zender RAI wakkerde geruchten rond motortje aan:

  Cancellara reed vorig weekend een veldrit in Zwitserland: