• home
 • video
 • pas verschenen

  VIDEO: (h)eerlijke beelden van de overleden Josip "Bolleke" Weber

  Josip Weber.

  Josip Weber kon niet alleen aardig tegen een bal trappen, ook naast het veld stond hij zijn mannetje. Bekijk hier, aan de hand van video, een overzicht van zijn voetballeven.

  De killer van Club Brugge

  Op 21 november 1992 is het derby in Brugge. Het kleine Cercle trakteert het grote Club op een smadelijke 3-1-nederlaag. Weber neemt drie treffers voor zijn rekening en maakt de groen-zwarte fans dol van vreugde.

  "Wie is daar godverdoeme toch?"

  Philippe Albert gaat in 1992 aan de haal met de Gouden Schoen. Maar hét moment van die gala-avond is een grap die Carl Huybrechts uithaalt met de indertijd zeer populaire verborgen camera. In de hoofdrol: Josip "Bolleke" Weber.

  5x tegen Zambia

  In de aanloop naar het WK van 1994 in de Verenigde Staten scoort Weber 5 keer in een oefenduel met Zambia. Daarmee neemt hij meer dan de helft van de doelpunten (9-0) in die partij voor zijn rekening. De spits wordt de hemel ingeprezen.

  De fout die niet gefloten werd

  Op de eindronde van het wereldkampioenschap verdwijnt Weber uit de basis door spanningen in de spelersgroep. In de 1/8e finale tegen Duitsland speelt hij echter weer. Weber lijkt op weg naar een goal tegen wereldkampioen Duitsland, tot er een penaltyfout op hem gemaakt wordt. Iedereen ziet de overtreding, behalve scheidsrechter Röthlisberger. België verliest uiteindelijk met 3-2.

  "Meer dan gelukkig in Anderlecht"

  Na zes seizoenen Cercle verkast Weber in 1994 naar Anderlecht. Met paars-wit komt hij de Vereniging uiteraard een paar keer tegen. In zijn eerste Cercle-Anderlecht scoort Weber meteen voor zijn nieuwe werkgever, maar Anderlecht incasseert wel een nederlaag. Weber zegt na de wedstrijd: "Of ik gelukkig ben in Anderlecht? Meer dan gelukkig."

  "Geen enkele kans dat ik nog kan voetballen"

  In het najaar van 1995 slaat het noodlot toe wanneer Weber in Ekeren met zijn linkerknie tegen de paal botst. Een half jaar ervoor had hij diezelfde knie al zwaar geblesseerd. Een achtste operatie ziet Weber niet meer zitten. De dokters kunnen hem niet meer genezen.

  De Anderlecht-spits (die bij de ondertekening van zijn contract door Michel Verschueren gefeliciteerd wordt met "Copain, bedankt en veel succes") zet een punt achter zijn loopbaan. "Ga je de geur van de kleedkamer missen?", vraagt de VRT-reporter bij het afscheid. Weber gevat: "Meer de geur van de gras."

  Rode Duivels herdenken Weber

  Vanochtend hebben de Rode Duivels en hun entourage in het trainingscentrum in Tubeke 1 minuut stilte in acht genomen voor Josip Weber. Hieronder kunt u de (ingekorte) beelden van dat moment van ingetogenheid bekijken.

  Bekijk de Belga Sport over Josip Weber:

  U kunt de volledige uitzending van Belga Sport over Josip Weber bekijken op vrtnu.be