• home
 • video
 • pas verschenen

  Raes: "Weber was als voetballer een beetje als Pipo Inzaghi"

  Frank Raes maakte als journalist de gloriedagen van Weber mee.

  0 / 0
  Voor Henk Houwaart, de trainer die Josip Weber in België bij Cercle Brugge lanceerde, slaat het nieuws van diens overlijden in als een bom. Sporza-journalist Frank Raes herinnert zich Weber als een warme mens en een koele killer voor doel.

  "Weber was een toffe gast. Je kon er geen ruzie mee krijgen"

  Houwaart was begin jaren 90 de trainer van Weber bij Cercle Brugge. Hadden de twee nog contact? "De laatste keer dat ik hem zag, was al een tijdje geleden. Het nieuws over zijn ziekte was toen nog niet bekend. Daarna heb ik Josip niet meer gehoord", zegt Houwaart.

  "Ik ben heel erg geschrokken van zijn overlijden toen ik het nieuws deze ochtend hoorde in de auto. Ik dacht in mezelf: "Dit kan toch niet!" Het is verschrikkelijk. Afscheid moeten nemen, het is heel raar."

  "Weber was, naast Tipuric en Karacic, één van de drie Joegoslaven in mijn team. Mijn ploeg was echt geweldig toen. Josip mocht in het begin niet veel meedoen, maar ik heb hem dan eens in de punt gezet en hij is uitgegroeid tot een Europese topschutter."

  "Hij was geen krak in de zestien, maar in de omschakeling was Weber levensgevaarlijk. Daardoor is hij ook niet echt doorgebroken bij Anderlecht, waar je wel in de zestien moet kunnen voetballen."

  Wat voor persoon was Weber eigenlijk? "Josip kon wel wat jaloers zijn. Zeker toen Munteanu wat met de aandacht ging lopen. Maar het was gewoon een heel lieve jongen, die bovendien heel hard werkte. Weber was een toffe gast. Je kon er geen ruzie mee krijgen."

  Raes: "Als mens warmbloedig, als voetballer koelbloedig"

  Sporza-journalist Frank Raes kende Josip Weber vrij goed. Weber speelde in een tijd dat voetballers makkelijker te benaderen waren voor journalisten en fans. 

  "Als mens was Weber warmbloedig en erg aimabel", zegt Raes. "Als voetballer was hij koelbloedig. Een echte doelpuntenmachine. Hij had een enorme versnelling op de eerste meters en een goede traptechniek. Vooral met rechts."

  "Hij was geen targetspits en in de combinatie was hij iets minder. Door dat laatste is hij waarschijnlijk mislukt bij Anderlecht. Al had hij ook te kampen met blessures. Maar voor de absolute top kwam hij wel net iets tekort."

  "Hem vergelijken met een huidige Rode Duivel? Dat is heel moeilijk. Hij was zeker geen type als Romelu Lukaku. Hij had misschien een beetje van Dries Mertens. Dezelfde versnelling en flukse bewegingen, maar Mertens is beter in de combinatie. Is completer."

  "Je zou hem kunnen vergelijken met Filippo Inzaghi: niet echt sterk in de combinaties en de kleine ruimte, maar slim, met vinnige bewegingen en altijd op het randje van buitenspel. Weber speelde graag op de counter."