• home
 • video
 • pas verschenen

  Josip Weber (52) verliest strijd tegen kanker

  De Belgische Kroaat zei begin dit jaar dat hij een mirakel nodig had.

  0 / 0

  De Belgische Kroaat zei begin dit jaar dat hij een mirakel nodig had.

  Josip Weber is overleden. De oud-spits van Cercle Brugge, Anderlecht en de Rode Duivels vocht al enkele jaren tegen prostaatkanker. De Belgische Kroaat werd 3 keer topschutter met Cercle, waarvoor hij meer dan 100 keer scoorde, maakte 5 goals tegen Zambia én is ook bekend van de penaltyfase tegen Duitsland op het WK 1994.

  Weber, die na zijn carrière in België weer naar zijn geboorteland Kroatië verhuisde, onthulde zijn ziekte in april dit jaar in het voetbalmagazine Puskas. Hij streed 3 jaar tegen prostaatkanker met uitzaaiingen. Alle mogelijke therapieën hielpen niet, daarom probeerde hij het met natuurlijke middelen.

  "1 op een miljoen mensen geneest zichzelf, ik hoop die ene te zijn", klonk het toen. "Ik heb echt een mirakel nodig." Dat kreeg de sympathieke en eenvoudige goalgetter evenwel niet. Een week voor zijn 53e verjaardag overleed hij.

  3 keer topschutter met Cercle Brugge, 5 goals tegen Zambia

  Weber maakte naam bij Cercle Brugge, dat hem in 1988 wegplukte uit de Kroatische competitie. Hij zou er zich ontpoppen tot een vinnige aanvaller met een neus voor goals.

  In 1992, 1993 en 1994 kroonde hij zich drie seizoenen op een rij tot topschutter, waarna hij naar Anderlecht verhuisde. Daar scoorde hij aanvankelijk ook vlot, maar begin 1995 liep hij een zware knieblessure op. Blessureleed bleef hem achtervolgen, waardoor hij in 1997 bij Anderlecht een punt achter zijn carrière zette.

  Als genaturaliseerde Belg (hij speelde enkel oefenduels voor Kroatië) selecteerde Paul Van Himst hem voor de Rode Duivels. Zijn interlandcarrière was kort en krachtig: 6 goals in 8 duels.

  Hij scoorde 5 keer in een oefenduel tegen Zambia (9-0) voor het WK 1994. Maar op het WK kon hij niet scoren. Dat leek te gaan veranderen tegen Duitsland toen hij alleen voor de keeper opdook, maar hij werd foutief afgestopt. Iedereen zag toen een strafschopfout op hem, behalve ref Röthlisberger. België verloor uiteindelijk met 3-2.

  Van Himst: "Te weinig voor de Rode Duivels gespeeld"

  Paul Van Himst was de bondscoach die ervoor zorgde dat Josip Weber genaturaliseerd werd en meeging naar het WK in 1994. "Hij was op technisch vlak misschien niet de grootste voetballer, maar hij kon wel een doelpunt maken. Er zijn er niet te veel die die gave hebben", zegt Van Himst.

  "Nu zou zo'n naturalisatie heel normaal zijn, maar toen is dat bij sommige spelers niet in goede aarde gevallen. Dat was voor hem niet makkelijk. Maar ik heb hem toch opgesteld, omdat ik wist dat hij kon scoren."

  "Met 8 interlands heeft hij eigenlijk te weinig gespeeld voor de nationale ploeg. Hij scoorde 6 keer, waarvan 5 tegen Zambia. Dat was geen grote ploeg, maar je moet hem er toch 5 keer instampen."

  Tweet van voetbalbond:

  Portret van Josip Weber:

  Naam: Josip Weber
  Bijnaam: Joske
  Geboortedatum: 16/11/64
  Geboorteplaats: Slavonski Brod (Joe, Kro)
  Sterfdatum: 8/11/17
  Lengte: 1,83 m
  Positie: spits

  Profclubs:
  1982-1985: NK Marsonia (Kro)
  1985-1987: Hajduk Split (Kro, 25 duels, 2 goals)
  1987-1988: Dinamo Vinkovci (Kro, 29, 11)
  1988-1994: Cercle Brugge (204, 136)
  1994-1997: Anderlecht (25, 16)

  Interlands:
  1992: Kroatië (3, 1)
  1994: België (8,6)

  Palmares:
  1992, 1993, 1994: 3x topschutter met Cercle (26, 31 en 31 goals)
  1995: titel met Anderlecht

  Bekijk de Weber-aflevering van Belga Sporza

  U kunt de volledige uitzending van Belga Sport over Josip Weberbekijken op VRTNU: https://www.vrt.be/vrtnu/a-z/belga-sport/1/belga-sport-s1a18/#