• home
 • video
 • pas verschenen

  Xhaët over malaise bij Cavs: "LeBron James is het ook duidelijk beu"

  LeBron James en de zijnen presteren voorlopig ondermaats.

  De Cleveland Cavaliers zitten in het slop, met amper 4 zeges uit hun eerste 10 duels. Wat is er aan de hand met de ploeg van LeBron James? Sporza vroeg het aan Dennis Xhäet, die voor PlaySports commentaar geeft bij de NBA.

  "Geen defensieve inzet"

  "Het is nog te vroeg om echte conclusies te trekken, maar bij de Cleveland Cavaliers kan dat wel. Op dit moment is hun defensie de slechtste in de NBA en als je kijkt naar het spelersmateriaal begrijp je ook dat dat hun grootste probleem is", zegt Dennis Xhaët. "Bovendien zie ik geen manier waarop ze dat kunnen verbeteren en dat baart toch zorgen."

  "Deze ploeg heeft te weinig spelers met een defensieve ingesteldheid. Derrick Rose is niet goed genoeg als verdediger, Dwyane Wade is niet goed genoeg meer als verdediger, Crowder is in principe een goeie verdediger, maar heeft dat ook al twee jaar niet meer goed gedaan."

  "Verdedigen is voor 90% inzet: hard naar de aanvaller toelopen, de juiste houding, snelle voeten, opletten. Die inzet is er niet bij de Cavs en ze zijn defensief ook gewoon niet sterk genoeg. Ze zullen de play-offs en wellicht ook de finale wel halen, maar tegen Golden State - iedereen gaat ervan uit dat zij weer de finale halen - hebben ze sowieso een defensief probleem."

  "Boston won de Irving-deal"

  "De defensieve problemen van Cleveland zijn niet nieuw", gaat Dennis Xhaët voort. "Dat zag je al vorig jaar na Nieuwjaar en in de NBA-finale. En met de spelers die ze aangetrokken en verloren hebben, is dat eigenlijk nog erger geworden."

  "Het is duidelijk dat Cleveland de Kyrie Irving-deal (Irving vertrok naar Boston in ruil voor Isaiah Thomas, red) verloren heeft. Dat leek op dat moment een evenwichtige ruil, maar je ziet nu hoe Irving perfect past bij Boston en ook beter verdedigt. Die heeft echt wel stappen gezet. Bovendien twijfel ik nog altijd of Isaiah Thomas, die revalideert van een heupblessure, ooit dé vervanger van Irving kan worden."

  "De Cavs missen Irving harder dan ze gedacht hadden. Ze hebben wel namen binnengehaald, maar wat ben je daarmee als ze op het veld niks laten zien. Voorlopig is die ploeg duidelijk niet in balans en zonder Irving komen de zwaktes van de andere spelers duidelijker naar boven."

  "Cavs moeten spelers halen"

  Rest de vraag: hoe moeten de Cavaliers dit oplossen? "Ze zullen spelers moeten ruilen en zo jongens binnenhalen die wel die extra defensieve kwaliteiten hebben", weet Xhaët. "Want Rose is al 5 jaar niet meer Rose, Wade heeft voorlopig geen toegevoegde waarde, Crowder moet beter gebruikt worden en Green ziet er wel fantastisch uit op een veld, maar maakt zijn ploeg altijd slechter."

  "LeBron James is het ook duidelijk beu, getuige ook zijn Instagram-post van vandaag (zie onder, red). Zijn kwaadheid komt duidelijk naar boven. Maar hij kan het ook niet alleen oplossen. De filosofie moet veranderen en dat begint bij coach Tyronn Lue en ook bij LeBron, die ergens ook wel een beetje coach is."

  "De inzet moet beter. Kunnen en willen de spelers dat doen? Het zal moeten, al weet ik niet of Lue daarvoor de juiste man is. Ik denk het niet, maar wie is dat wel bij een ploeg van LeBron James, behalve LeBron zelf?"