• home
 • video
 • pas verschenen

  Www.sportfraude.be moet manipulatie van sportwedstrijden bestrijden

  De politie waarborgt de anonimiteit van tipgevers.

  Ons land heeft vanaf vandaag een nationaal platform ter bestrijding van de manipulatie van sportwedstrijden. Iedereen die (vermeende) feiten vaststelt, kan die anoniem online aan de politie melden op www.sportfraude.be.

  "Belangrijkste bedreiging van integriteit van de sport"

  Sport Vlaanderen maakte het initiatief in een persbericht bekend: "Het fenomeen van manipulatie van sportwedstrijden heeft de voorbije jaren jammer genoeg regelmatig in de belangstelling gestaan."

  "Het heeft zich ontwikkeld tot de belangrijkste bedreiging van de integriteit van de sport. De praktijk heeft zich geleidelijk over alle landen en sportdisciplines verspreid."

  "Manipulatie komt hoofdzakelijk voor in de vorm van corruptie, bedreigingen of geweld tegen spelers, trainers of officials om het resultaat van een wedstrijd te beïnvloeden en zo financieel voordeel te behalen. De georganiseerde misdaad  is regelmatig betrokken bij deze praktijken."

  Anonimiteit van tipgevers gewaarborgd

  "In een poging die integriteit te beschermen én dit fenomeen aan te pakken, werd een nationaal platform opgericht, waarin de federale overheid en de gemeenschappen, de onderzoeksdiensten, de kansspelregulator, de nationale loterij en de sportsector vertegenwoordigd zijn."

  "Zo kan er een brede, geïntegreerde aanpak uitgewerkt worden om deze praktijken op te sporen, te bestrijden, te bestraffen, maar ook te voorkomen door onder meer preventie en educatie."

  Dit centrale platform (www.sportfraude.be) moet de doorstroming van informatie naar de betrokken diensten vergemakkelijken. "Iedereen met vermoedens van manipulatie kan dit via deze pagina melden. De anonimiteit van de tipgevers wordt gewaarborgd."