• home
 • video
 • pas verschenen

  Tijtgat staat er weer helemaal na 4 jaar blessureleed: "Steunzolen wegdoen was dé truc"

  Lander Tijtgat sukkelde jarenlang met zijn achillespezen.

  Lander Tijtgat heeft zondag in de CrossCup zijn rentree door de grote poort gemaakt. Na 4 jaar blessureleed eindigde de 34-jarige atleet tweede in Mol. "Ik had het gehoopt, maar misschien niet verwacht." Tijtgat werd jarenlang geplaagd door achillespeesproblemen, tot hij zijn steunzolen in de vuilbak gooide.

  Tijtgat doet zijn verhaal aan Sporza: "Mijn trainingen gingen uitstekend, misschien zelfs nog beter dan 4 jaar geleden. Het is fantastisch dat ik dit kan tonen in mijn eerste wedstrijd."

  Tijtgat ging in de zomer van 2014 onder het mes. "Ik wou keer op keer terugkomen, maar er was steeds een kleine blessure die me tegenhield."

  "Ik wou wel altijd weer beginnen te lopen, daarom niet voor de competitie."

  Wat bracht de kentering afgelopen winter? "Op een banale skireis raakten mijn steunzolen niet in mijn skibotten. Ik besloot het zonder steunzolen te proberen en kijk, het resultaat heb je in Mol gezien."

  "Die steunzolen hebben me indertijd ook wel geholpen bij bepaalde blessures. Maar blijkbaar was dat toch de truc om van alle onheil verlost te raken."

  "EK-selectie is het doel"

  Wat verwacht Tijtgat nu van de toekomst? "Sinds de zomer was het mijn doel om een EK-selectie af te dwingen. Voor mij is dat het hoogste. In Roeselare wil ik mijn ticket proberen te behalen."

  "Makkelijk zal dat niet zijn, want er zijn nog kapers op de kust. Maar ik ga er alles aan doen."

  Roeselare is op 26 november. "Veel tijd om te trainen is er niet meer. Als je nu niet goed was, zal je ook niet super zijn in Roeselare. Ik ga gewoon proberen mijn vorm te behouden."

  "Roeselare ligt me wellicht ook beter. Dat is iets lopender dan de zandstroken in Mol, waar ik steeds op zoek moet gaan naar mijn evenwicht. Bovendien is het mijn tweede wedstrijd. En die is altijd beter dan mijn eerste."

  "Luisteren naar mijn lichaam"

  Tijtgat combineert zijn loopcarrière met een job als leerkracht lichamelijke opvoeding. "Dat vraagt heel veel planning. Ik heb het geluk dat ik een heel goeie vrouw heb én een heel goeie schoonmoeder, die vaak op de kindjes moet passen als ik train."

  "Ik doe ook al mijn verplaatsingen met de fiets. Om 7.30u zit ik al op de fiets richting Ninove, toch 13 kilometer. Ik geef ook nog redelijk actief les. Dat is allemaal vrij intensief. Ik moet echt luisteren naar mijn lichaam en keuzes maken."

  "Ik heb niet het grote voordeel dat ik 's morgens bijvoorbeeld al kan loslopen."

  Een nadeel noemt hij dat niet echt. "Ik kan goed trainen, maar in vergelijking met de profatleten kan ik vooral minder rusten. Dat lijkt me het enige nadeel. Rust bestaat niet bij mij."

  "Graag toeleggen op 5 km"

  Tijtgat kijkt voorlopig niet verder dan de cross, aan indoor wil hij nog niet denken. "Ik wil de CrossCup verder afwerken, zeker het Vlaamse en Belgische kampioenschap. Ik weet dat ik een betere pistier ben dan een crosser: ik zou me graag toeleggen op de 5 km, maar dat is nog eventjes wachten."