• home
 • video
 • pas verschenen

  Olympische marathonkampioene Sumgong voor 4 jaar geschorst

  Sumgong was in Rio de eerste Keniaanse die de olympische marathon won.

  De Keniaanse Jemima Sumgong zal haar olympische titel in Tokio 2020 niet kunnen verdedigen. Nadat ze dit voorjaar positief getest had, moet Sumgong 4 jaar op de strafbank zitten. De schorsing (met terugwerkende kracht) gaat in vanaf 3 april 2017. Zo meldt de Keniaanse website citizentv.

  Sumgong: "Positief door buitenbaarmoederlijke zwangerschap"

  Op de Spelen in Rio de Janeiro bezorgde Jemima Sumgong Kenia voor het eerst olympisch goud in de vrouwenmarathon. Maar die historische medaille kreeg al snel een een donkerzwarte rand.

  Sumgong testte eind februari positief op epo tijdens een controle buiten competitie door de Internationale Atletiekfederatie (IAAF). Ze weigerde daarna om haar B-staal te laten testen.

  De Keniaanse atlete zei dat ze een bloedtransfusie ondergaan had in een ziekenhuis, naar aanleiding van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Maar het Keniaanse antidopingagentschap verwierp die uitleg.

  Meer dopingspoken in Kenia

  De geschorste Sumgong treedt zo in de voetsporen van Rita Jeptoo, een andere Keniaanse marathonspecialiste. Jeptoo (foto) liep in 2014 ook tegen de dopinglamp (epo), waarna ze ook 4 jaar geschorst werd.

  Jeptoo was een trainingsmaatje van Sumgong en won onder meer de marathons van Chicago en Boston. Opvallend: tussen 2011 en 2016 werden in totaal 40 Keniaanse atleten positief bevonden bij dopingcontroles.

  VIDEO: Sumgong verovert goud in olympische marathon Rio