• home
 • video
 • pas verschenen

  Makélélé: "Eupen en ik kunnen samen groeien"

  Makélélé maakte een rustige en goedgezinde indruk.

  De Belgische pers heeft kennisgemaakt met de opvattingen van Claude Makélélé als trainer van Eupen. De Fransman begon ontspannen aan zijn moeilijke taak Eupen weg te leiden van de laatste plaats.

  "Eupen heeft een interessant project"

  We durven gerust toe te geven dat we op onze redactie gisteren verrast waren met de aanstelling van Makélélé. Hoe is hij in Eupen beland?

  "Eupen is een goede club voor mij om bij te leren. Ik leer graag bij en reis graag", zei de Fransman. "Het kan me alleen helpen om beter te worden en meer ervaring op te doen. Ik ga me maximaal geven voor de jonge talenten." 

  "Eupen heeft een heel interessant project voor iemand van mijn leeftijd. We kunnen samen groeien. Ik ga me ook hier in de regio huisvesten. Dat is belangrijk om het DNA van de club aan te leren en vooral om dicht bij het werk te zijn."

  "Of ik Duits spreek? Enkele woorden", lachte Makélélé. "Maar misschien komt dat nog in de toekomst."

  "Er is niet echt een "stijl-Makélélé""

  Makélélé heeft weinig ervaring als hoofdcoach. Hij was enkele wedstrijden trainer van Bastia, maar stond voor de rest in de schaduw als assistent. Naar zijn stijl is het dus nog raden.

  "Er is niet echt een "stijl-Makélélé". Ik pas me aan aan de spelers. Zij bepalen de stijl en het tempo. Ik probeer intelligent te spelen en niet meer dezelfde fouten te maken als voorheen."

  "Heel veel trainers hebben me beïnvloed, maar vooral Jean-Claude Suaudeau (De Franse trainer onder wie Makélélé doorbrak bij Nantes). Van hem heb ik de focus op timing. Hij heeft me gevormd. Dat wil ik hier ook doen voor de jongeren."

  "Ik speel offensief, maar ik weet wel hoe je moet verdedigen. Simpliciteit is ook belangrijk. De spelers zijn intelligent van zichzelf. Maar hoe simpeler, hoe meer ze begrijpen. Voor de rest is het hard werken en discipline tonen. Dat is gewoon de regel in het voetbal."

  "In het leven moet je risico's nemen"

  Stress heeft Claude Makélélé niet naar eigen zeggen. "In het leven moet je risico's nemen, dat is zo in elk beroep. Als je goed werkt, komen de resultaten wel. Eupen is geen risico voor mij. In tegendeel. We zullen elkaar iets bijbrengen."

  "Het verschil tussen Eupen en een grote club? "Grote clubs zijn heel goed georganiseerd. Bovendien maakt hun geschiedenis het verschil. Eupen heeft tijd nodig, maar in het voetbal krijg je weinig tijd. Alleen de resultaten geven je tijd. Ik hoop dat de resultaten in de toekomst beter worden."