• home
 • video
 • pas verschenen

  Coppejans (ATP-284): "Ik ben lang blijven steken in een negatieve spiraal"

  Kimmer Coppejans.

  In 2 jaar tijd is Kimmer Coppejans weggezakt van de 97e naar de 284e plaats op de ATP-ranking. "Het was vooral een mentale kwestie", zegt de 23-jarige Coppejans. "Ik heb nog altijd de kwaliteiten om weer in de top 100 te komen."

  Coppejans: "Het ontbrak me aan zelfvertrouwen"

  5 jaar geleden leek Kimmer Coppejans de nieuwe ster van het Belgische mannentennis te kunnen worden. Bij de junioren won hij Roland Garros, 2 jaar later voerde hij de wereldranglijst aan bij de junioren.

  Maar bij de profs had hij het moeilijk om uit zijn cocon te kruipen. Terwijl Coppejans 2 jaar geleden wel nog 97e stond, is hij nu weggezakt naar de 284e plaats.

  "De voorbije 2 jaren was het vooral mentaal zwaar", zegt Coppejans aan Sporza. "Het ontbrak me aan zelfvertrouwen. Het gevolg van weinig matchen te winnen en te spelen. En ik ben blijven steken in die negatieve spiraal."

  "Geen ballenjongens, geen lijnrechters en weinig prijzengeld"

  Door zijn lage ranking speelt Coppejans voorlopig geen ATP-toernooien en Challengers meer. "Maar het is goed dat ik op een lager niveau zelfvertrouwen heb kunnen opdoen", zegt Coppejans die vorig weekend het Futurestoernooi won in Antalya.

  "Ik heb 2 goede weken achter de rug in Turkije. Ik hoop dat ik volgend jaar die goede lijn kan doortrekken zodat ik op termijn weer kan deelnemen aan grotere toernooien."

  Het is geen gemakkelijk leven in de Futurestoernooien. "Het prijzengeld is een pak lager", zegt Coppejans. "Er zijn geen ballenjongens en ook geen lijnrechters. De trainingsballen zijn ook allemaal gebruikte ballen. Het is “back to the basics” en vooral hard werken."

  "Ambitie is top 100"

  Coppejans gelooft in elk geval dat hij weer de top 100 kan binnenduiken. "Ik denk dat ik er nog altijd de kwaliteiten voor heb. De top 100 is ook mijn grote ambitie. Zodra je weer vertrokken bent, kan je snel klimmen op de ranglijst. Hopelijk gebeurt dat ook snel."

  Straks zal Coppejans ook supporteren voor het Belgische Daviscup-team, dat Frankrijk treft in de finale. "Langs de ene kant is het wel pijnlijk dat ik er zelf niet bij ben zoals 2 jaar geleden (foto). Maar langs de andere kant moet je die selectie ook zelf afdwingen."