• home
 • video
 • pas verschenen

  Controversieel WK-shirt van Spanje veroorzaakt ophef

  Het nieuwe shirt is gebaseerd op het shirt van 1994.

  Ook in Spanje is het nieuwe shirt van de nationale ploeg bekendgemaakt. En in deze turbulente Spaanse tijden heeft het ontwerp ophef veroorzaakt. Het shirt zou doen denken aan de vlag van de Tweede Spaanse Republiek en dat zint niet iedereen in Spanje.

  Het nieuwe shirt van Spanje is gebaseerd op het Spaanse tenue van het WK 1994 in de Verenigde Staten. Op het shirt is een band met een geel en blauw motief.

  Het probleem is dat dat blauw op het nieuwe shirt paars lijkt, net de kleuren van de vlag van de Tweede Spaanse Republiek van 1931 tot en met 1939. En dat veroorzaakt veel ophef op sociale media, omdat die vlag gebruikt wordt door groeperingen die tegen de Spaanse monarchie zijn.

  Adidas heeft al gereageerd en gezegd dat er geen politieke motieven achter het ontwerp zitten én dat de Spaanse voetbalbond ermee akkoord ging. Maar op Twitter wordt al opgeroepen tot een boycot van Adidas. Spanje beleeft net op dit moment een politieke crisis met de eis tot onafhankelijkheid van Catalonië.

  Het shirt van Spanje op het WK in 1994

  Oproep om Adidas te boycotten op Twitter