• home
 • video
 • pas verschenen

  ATP excuseert zich na seksistische loting NextGen Finals

  De misplaatste loting met modellen kreeg veel kritiek.

  De loting voor de ATP NextGen Finals is bij veel mensen in het verkeerde keelgat geschoten. Organisatoren ATP en Red Bull hebben zich inmiddels verontschuldigd. "Het getuigde van slechte smaak en was onaanvaardbaar. Dit mag niet meer gebeuren", klinkt het.

  "Schande" en "verschrikkelijk"

  De Next Gen Finals is het Masters-toernooi voor tennissers onder 21 jaar. Zondag vond in Milaan de loting plaats, maar de manier waarop die georganiseerd was, kon niet op bijval rekenen.

  De spelers kwamen hun poule te weten door één van de 8 aanwezige vrouwelijke modellen te kiezen. Die droegen onder hun kledij de letter A of B, naargelang de poule. De Zuid-Koreaan Hyeon Chung moest zelfs de handschoen van een model met zijn tanden uittrekken om zijn poule te kennen.

  Niet alleen leken meerdere spelers gegeneerd, op Twitter regende het negatieve reacties. "Schande", vond de Franse voormalige nummer één van de wereld Amélie Mauresmo. "Verschrikkelijk", verklaarde Judy Murray, de moeder van de Schotse ex-nummer 1 Andy Murray.

  Excuses van ATP en Red Bull

  Een dag na de loting heeft de ATP zijn excuses aangeboden voor de misplaatste loting, die gesponsord was door Red Bull. "Het was de bedoeling om Milaans rijke erfgoed als één van de modehoofdsteden van de wereld te integreren. Maar de uitvoering getuigde van slechte smaak en was onaanvaardbaar. We betreuren dit ten zeerste en zullen ervoor zorgen dat dit zich in de toekomst niet zal herhalen", luidt het.

  De NextGen Finals gaan dinsdag van start. Er zullen allerlei nieuwe regels worden getest, zoals een shotklok, elektronische "lijnrechters" en kortere sets.