• home
 • video
 • pas verschenen

  "Lukaku moet geen kansen creëren, het is zijn job om te scoren"

  Romelu Lukaku scoorde 11 keer in zijn eerste 10 matchen.

  Romelu Lukaku moet het na een blitzstart bij Manchester United nu al 364 minuten zonder doelpunt stellen in de competitie. Bij de Engelse voetbaltalkshow Match of the Day leggen ze de vinger op de wonde. "Lukaku moet egoïstischer worden."

  Alvaro Morata was een ware gesel voor de Manchester United-defensie. Aan de overzijde had Lukaku het veel moeilijker om zijn stempel te drukken. Hij kwam 24 keer aan de bal, maar geen enkele keer in het strafschopgebied van Chelsea.

  Zo scoorde de Rode Duivel nu al zeven wedstrijden op rij niet meer. Geen wonder als je kijkt naar zijn schoten op doel. Sinds zijn laatste doelpunt tegen Crystal Palace in september, trapt hij gemiddeld minder dan één keer op doel in 90 minuten.

  Statistieken Lukaku in Premier League
  MatchDatumGoalsAssistsSchotenSchoten op doel
  Manchester United - West Ham United13-08-172052
  Swansea City - Manchester United19-08-171031
  Manchester United - Leicester City26-08-170063
  Stoke City - Manchester United09-09-171063
  Manchester United - Everton17-09-171142
  Southampton - Manchester United23-09-171033
  Manchester United - Crystal Palace30-09-171041
  Liverpool - Manchester United14-10-170011
  Huddersfield Town - Manchester United21-10-170121
  Manchester United - Tottenham Hotspur28-10-170130
  Chelsea - Manchester United05-11-170011

  "Niemand helpt Lukaku in de aanval"

  In Match of the Day op de BBC werd het probleem aangekaart. Volgens analist Ian Wright zijn er twee oorzaken voor de doelpuntendroogte van Lukaku. "Hij heeft al getoond dat hij kan scoren, maar op dit moment lijkt hij niet juist te bewegen. Hij wijkt uit om de bal te krijgen, maar keert niet snel genoeg terug naar het strafschopgebied."

  "Maar waar is de aanvallende middenvelder? David De Gea moet toch niet voor de assist zorgen. Niemand helpt Lukaku. Chelsea heeft Hazard en Fabregas, bij Tottenham spelen Eriksen en Dele Alli en Manchester City heeft De Bruyne en Silva. Mkhitaryan kon maar zes keer passen op Lukaku."

  Dat tonen ook de statistieken aan. Tot en met het duel tegen Crystal Palace schoot Lukaku 31 keer. 22 kansen werden gecreëerd door een ploegmaat. In de vier wedstrijden daarna schoot hij elf keer, maar moest hij tien van deze kansen zelf creëren. De aanvoer, die nodig blijkt om te scoren, hapert.

  "Anderen moeten de kansen creëren voor Lukaku

  Volgens analist Alan Shearer moet Lukaku "egoïstischer" spelen. "Het is begrijpelijk dat hij naar buiten uitwijkt, als hij de bal niet krijgt. Maar hij helpt er niemand mee, want hij is het gevaarlijkst in het strafschopgebied."

  "Andere spelers moeten de kansen creëren voor hem. Dat is niet de job van Lukaku. Hij moet doelpunten scoren. Het is tijd om wat egoïstischer te worden."