• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Cavendish vloert thuisrijder Beppu in Saitama: "Pechjaar geeft me motivatie"

  Cavendish haalde het in de sprint.

  Mark Cavendish heeft in Japan de 5e editie van het Saitama Criterium op zijn naam geschreven. In de sprint haalde hij het voor Fumiyuki Beppu en Yusuke Hatanaka. Na de race blikte hij terug op zijn pechjaar en toonde hij zich ambitieus voor 2018.

  Een week na het Shanghai Criterium in China verschenen de Tour-vedetten aan de start in Saitama voor een natourcriterium. Onder anderen Froome, Kwiatkowski, Uran, Barguil, Kittel, Cavendish en Van Avermaet maakten hun opwachting.

  Voor het eigenlijke criterium namen de renners het in groepjes van 4 tegen elkaar op in een competitie gebaseerd op de keirin. Het was uiteindelijk Kittel die met de titel aan de haal ging.

  In het criterium zelf draaide het ook uit op een sprint, maar daarin speelde Kittel geen rol. Mark Cavendish vloerde thuisrijders Fumiyuki Beppu en Yusuke Hatanaka. Julien Vermote werd 8e.

  Cavendish: "Als je 11 jaar aan de top staat, kan er 1 slecht zijn"

  Cavendish kon zo in schoonheid afscheid nemen van een rampjaar. De 32-jarige spurter won wel snel een rit in Abu Dhabi, maar kreeg daarna af te rekenen met klierkoorts. In de Tour mikte hij op revanche, maar hij brak in de 4e rit zijn schouderblad na een duel met Peter Sagan.

  Cavendish trad pas vorige week wederop in de 6-daagse van Londen, waar hij aan de zijde van Pete Kennaugh tweede werd, voor Kenny De Ketele en Moreno De Pauw.

  "Ik wil dit jaar vergeten, maar haal uit al mijn pech ook motivatie om sterker terug te keren. Als je 11 jaar aan de top staat, weet je dat er ook een slecht jaar kan zijn."

  In 2018 is de Tour weer een hoofddoel. Met 30 zeges heeft hij Eddy Merckx (34) in het vizier. "De Tour is de zwaarste koers ter wereld. Het is al lastig om 1 etappe te winnen, dus denken aan 4 zeges is echt niet iets waar ik mee bezig ben."

  Cavendish kijkt ook uit naar het voorjaar: "Ik wil de klassiekers heel graag doen, ook Roubaix. Met Dimension Data heb ik die kans. 2 jaar geleden deed ik het al. Het is niet makkelijk om er een mooi resultaat te halen, maar het was leuk."

  Van Avermaet was een van de publiekstrekkers

  VIDEO: Cavendish haalt het in de sprint

  VIDEO: De renners hielden een mini-competitie voor de eigenlijke start