• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Trammelant met toeschouwers: deze sporters gingen Patrice Evra voor

  Cantona en Wellens gingen Evra voor.

  Marseille-speler Patrice Evra kreeg gisteren nog voor de aftrap in de Europa League rood na een karatetrap richting enkele supporters. Maar de Fransman is niet de eerste die het aan de stok krijgt met toeschouwers. Een overzicht van Eric Cantona tot Bart Wellens.

  Het oervoorbeeld: Eric Cantona

  Het bekendste voorbeeld is ongetwijfeld de trap van Eric Cantona uit 1995. De Fransman van Manchester United kreeg tijdens de wedstrijd tegen Crystal Palace een rode kaart en terwijl hij naar de zijlijn wandelde, riep een Palace-fan hem beledigingen toe. Daarop deelde Cantona een karatetrap uit. Gevolg: een schorsing van maar liefst 9 maanden.

  Verwijten vliegen over en weer in Engelse 8e klasse

  Op de 19e "verjaardag" van Cantona's trap was het opnieuw prijs in Engeland. Een speler van een club uit de 8e klasse kreeg het aan de stok met een supporter. Verwijten vlogen heen en weer, tot de speler werd weggeleid. De man werd meteen daarna ontslagen door zijn club.

  Ook in Honduras is het prijs

  In 2015 moest een Hondurese voetbalfan het ontgelden. Na de wedstrijd tussen Club Deportivo Marathon en Real España bestormden boze Marathon-fans het veld. Marlon Peña, een speler van Real, kon daar niet mee lachen en mikte zijn trap naar het hoofd van 1 van de supporters.

  Hooligan valt doelman aan en krijgt rake klappen

  Een dronken supporter lag in 2011 aan de basis van een opmerkelijk incident in Nederland. De man liep tijdens de bekerwedstrijd tussen Ajax en AZ Alkmaar op de doelman van de bezoekers af. Maar keeper Esteban Alvarado liet zich niet doen. Hij trapte de fan tegen de grond en deelde nog wat schoppen uit. Alvarado kreeg in eerste instantie rood, waarop zijn ploeg uit protest het veld verliet. De wedstrijd moest herspeeld worden en AZ haalde het met 2-3.

  Speler schiet scheidsrechter ter hulp

  Scheidsrechters en voetballers zijn niet altijd de beste vrienden op het veld, maar in Turkije schoot een speler van Elazigspor vorig jaar de ref ter hulp. Een boze supporter liep het veld op om de scheidsrechter aan te vallen, maar werd afgestopt door een vliegende tackle van de speler.

  Malice at the Palace

  Ook in andere sporten zit er al eens een haar in de boter tussen sporters en fans. Zo vond op 19 november 2004 een vechtpartij plaats tijdens een NBA-wedstrijd tussen de Indiana Pacers en de Detroit Pistons. Na een opstootje tussen de spelers onderling, gooide een fan zijn drankje naar speler Ron Artest. Die vloog woedend de tribunes in, waar een massale knokpartij ontstond. Na de "Malice at the Palace" werd de verkoop van alcohol tijdens basketbalwedstrijden ingeperkt.

  Wellens krijgt het aan de stok met supporters

  Liefhebbers van het veldrijden herinneren zich ongetwijfeld nog de karatetrap van Bart Wellens in 2005. In de Druivencross werd hij gejend door enkele supporters van Sven Nys. Na een paar rondjes was Wellens het zat en trapte hij richting toeschouwers. Niemand werd geraakt en Wellens won uiteindelijk die veldrit.

  Groenendaal deelt klappen uit

  Nog in het veld liet ook Richard Groenendaal zich niet onbetuigd na scheldpartijen van toeschouwers. In 2002 kreeg hij het zwaar te verduren tijdens de veldrit in Diegem. De Nederlander liet daarop zijn fiets vallen, deelde een klap uit aan een supporter en dreigde ook nog even naar een andere man.

  De trap die Evra gisteren een rode kaart opleverde: