• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Ferrari-baas: "Als Formule 1 onherkenbaar wordt, wil ik niet meer spelen"

  Verdwijnen de rode bolides na 2020?

  Als de nieuwe bonzen van de Formule 1 de sport te veel willen veranderen, zou Ferrari wel eens kunnen opstappen. Dat zegt Sergio Marchionne, de CEO van het Italiaanse automerk. "Maar ik wacht de vergaderingen af."

  Sinds begin dit jaar is de Formule 1 in handen van Liberty Media. Dat bedrijf heeft eerder deze week, in overleg met de internationale automobielfederatie FIA en de Formule 1 zelf, enkele veranderingen voorgesteld voor de toekomst. Zo zouden de motoren vanaf 2021 goedkoper, luidruchtiger en minder ingewikkeld worden.

  Maar Sergio Marchionne, de grote baas van Ferrari, waarschuwt voor al te grote wijzigingen. "Formule 1 is een deel van ons DNA sinds ons ontstaan", zegt hij. "Maar als we de zandbak zo hard veranderen dat die onherkenbaar wordt, wil ik niet meer spelen."

  "Liberty heeft heel wat goede bedoelingen, ze willen de kosten drukken en dat is goed. Maar Ferrari en Liberty zijn het niet eens over strategische keuzes na 2020."

  "We moeten duidelijk zijn: tenzij we een oplossing vinden die goed is voor het merk en die de unieke positie van Ferrari versterkt, doet Ferrari niet mee."

  Maar Marchionne wil niet overhaast beslissen. "We trekken dinsdag met goede voornemens naar de vergadering van de Strategische Groep en zullen zien wat het wordt. De financiële gevolgen van een verkeerde beslissing zijn groot voor Ferrari", aldus Marchionne.

  Meest succesvolle F1-team

  Ferrari is de enige renstal die al sinds het prille begin in 1950 deelneemt aan de Formule 1 en is ook het meest succesvolle team in de koninginnenklasse. In totaal wonnen de rode bolides al 228 Grote Prijzen, behaalden ze 15 individuele wereldtitels en 16 constructeurstitels. De laatste individuele wereldtitel voor Ferrari dateert wel al van 2007, met Kimi Räikkönen.