• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  "Ik wil de fans van Nainggolan waarschuwen dat ze niet te euforisch mogen zijn"

  De vraag is: op welke positie zal Nainggolan spelen?

  De oproeping van Radja Nainggolan is in het kamp van de Romeinse middenvelder op luid applaus onthaald. Sporza-voetbalcommentator Peter Vandenbempt analyseert de keuze van Roberto Martinez en waarschuwt de fans van Nainggolan. "Ze mogen niet euforisch zijn."

  "Waar zal Nainggolan spelen in deze oefeninterlands?"

  Of de selectie van Radja Nainggolan voor Mexico en Japan een verrassing is? Hmm, ja en neen. Bij de vorige bijeenkomst van de Rode Duivels had ik al wel opgevangen dat Roberto Martinez Radja Nainggolan voor deze twee wedstrijden nog wel een keer zou oproepen. Dus op dat vlak is het niet onverwacht.

  Anderzijds blijf ik er nog altijd een beetje van overtuigd dat Nainggolan niet meteen past in de plannen van deze bondscoach.

  Ik vrees voor hem en zijn vele fans dat we meer belang moeten hechten aan de verklaringen van Martinez in Sport/Voetbalmagazine dat Nainggolans beste positie de 10 is. Dat we daar in de nationale ploeg al Eden Hazard en Dries Mertens hebben met een zeer goeie verstandhouding met de diepe spits Romelu Lukaku en dat Nainggolan al een paar keer getest is op die positie en dat dat geen groot succes geweest is.

  De vraag is: waar zal Nainggolan spelen in deze twee oefeninterlands? Want je zou kunnen zeggen dat Martinez Nainggolan oproept omdat Marouane Fellaini onbeschikbaar is en Leander Dendoncker door de vele afwezigheden misschien achterin moet spelen. Nainggolan dan als defensieve middenvelder? Dat zou in strijd zijn met Martinez' eigen verklaringen.

  Dus op dat vlak weet ik niet goed wat we met het oog op de toekomst over deze selectie van Nainggolan moeten vinden.

  "Martinez sprak onderkoeld over Nainggolan"

  Het viel me vanmiddag op dat de bondscoach bepaald onderkoeld sprak over bijvoorbeeld de Champions League-prestatie van Nainggolan met Roma op Chelsea. Ik vind dat Nainggolan daar uitstekend gevoetbald heeft. Maar terwijl Martinez het bij Hazard, Lukaku, Vincent Kompany en Kevin De Bruyne altijd over "fantastisch, ongelofelijk, super en wereldklasse" heeft, zegt hij over Nainggolan dat hij daar "zijn goeie vorm bewezen heeft".

  Dat is toch een beetje een teken aan de wand. Ik wil bij dezen de fans van Nainggolan waarschuwen dat ze niet meteen al te euforisch mogen worden en denken: de bondscoach heeft het toegegeven, hij heeft Nainggolan teruggehaald en nu zal hij er zeker bij zijn op het WK in Rusland.

  Ik heb me ook laten vertellen dat bepaalde mensen binnen de KBVB raar opgekeken hebben dat Martinez Nainggolan nu nog een keer opgeroepen heeft. Want je kunt zeggen: als de bondscoach niet van plan is om Nainggolan mee te nemen naar het WK, wat ik nog altijd denk, dan zou je kunnen zeggen: roep hem dan niet meer op.

  Want nu is hij er weer even bij en gaat de controverse even liggen, maar als in maart een volgende selectie gemaakt wordt die dan wat definitiever is en Nainggolan daar niet bij is, dan gaan de poppetjes toch weer aan het dansen.

  "Als ik Depoitre en Januzaj was, zou ik niet te veel hoop koesteren"

  Adnan Januzaj en Laurent Depoitre mogen zich ook weer Rode Duivel noemen. Ik vind hun selectie opvallend. Zeker in het geval van Januzaj, die nu toch niet bepaald een vaste waarde is bij Real Sociedad. Hij stond 3 van de 10 wedstrijden in de basis in La Liga en viel 3 keer in. Eén keer speelde hij in de Europa League. Hij wordt dus maar mondjesmaat gebracht.

  Wat me vooral opvalt, is dat de bondscoach zegt dat Januzaj erbij is om te zien of hij de rol van de geblesseerde Yannick Carrasco kan invullen. Dat wil zeggen: de hele linkerflank bestrijken. Ik zou nu al zeggen: neen, dat kan hij niet. Dat is zijn spel niet.

  Ook de oproeping van Depoitre is opmerkelijk. Die speelt wel in de favoriete competitie van de bondscoach (Engeland, red), hij is basisspeler en scoorde nu een paar keer, maar je hebt op die positie al Lukaku, de geblesseerde Christian Benteke, Michy Batshuayi, die zachtjesaan wat meer mag spelen bij Chelsea, en ook nog Divock Origi, die steeds beter wordt bij Wolfsburg.

  Dus wat dat betreft is het ook opmerkelijk dat Depoitre erbij is. Maar als ik van Depoitre en Januzaj was, zou ik toch niet te veel hoop koesteren om er straks in Rusland bij te zijn.

  "Twee tegenstanders van een prima niveau"

  Hetzelfde voor Nicolas Lombaerts, Björn Engels en Dennis Praet. Dat zij er nu niet bij zijn, is slecht nieuws voor hen. Het WK is pas over 7 maanden en er kan nog veel gebeuren, maar ik denk dat de kern die de WK-voorronde speelde ook min of meer de selectie zal vormen voor het WK. Voor spelers als Lombaerts, Praet en Engels is het bijna onmogelijk om daar nog bij te geraken. 

  Tot slot: Mexico en Japan zijn de tegenstanders op 10 en 14 november. Mexico is de nummer 16 in de wereld en een vaste waarde op WK's. Het was halvefinalist op de Confederatiebeker. Dat is een goeie tegenstander uit Midden-Amerika met Zuid-Amerikanse invloeden.

  Japan is op zijn beurt "maar" de nummer 44 van de wereld, maar in de aanloop naar het WK 2016 kwamen die toch maar winnen in Brussel. Als voorbereiding op een toernooi wil je verschillende speelstijlen uit verschillende continenten bekampen om te zien hoe je daartegen je spel kunt ontwikkelen. Dus vind ik dit zeer twee goeie tegenstanders van een prima niveau. 

  En ik heb begrepen dat het de bedoeling is om in het voorjaar van 2018, wanneer de WK-loting bekend is, een tegenstander van het kaliber van Duitsland of Spanje naar Brussel te laten komen.