• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Van Aert: "Heb ontdekt dat ik veel liever cross dan ik zelf dacht"

  Video player inladen ...
  0 / 0
  Wout van Aert last een pauze in na een moeilijk seizoensbegin in het veld. Voor hij naar Italië trekt, ging hij vanmiddag eerst zijn boek signeren op de Boekenbeurs. "De voorbije maanden waren leerrijk", vertelde de wereldkampioen. "Ik wil nu even mijn hoofd leegmaken."

  "Ik had me voorgenomen om niet te panikeren deze winter"

  Gisteren na zijn vierde plaats op de Koppenberg ging Van Aert snel naar zijn camper. Heeft de wereldkampioen de teleurstelling al verwerkt? "Het zindert nog wel na. Die vierde plaats en vooral die achterstand, dat had ik niet verwacht. Ik viel terug in de tweede koershelft en dat was zeker niet de bedoeling. Het leven gaat voort, maar het is niet plezant."

  Ziet Van Aert een verklaring voor zijn mindere vorm de afgelopen maanden? "Dat is moeilijk. Ik wissel goeie en slechte wedstrijden af dus dat betekent dat mijn conditie nog niet op punt is. Op de een of andere manier is mijn conditie minder dan anders."

  "Het heeft niets met mijn plannen op de weg te maken want ik heb eigenlijk tot op vandaag nog niets anders gedaan dan het vorige seizoen. Toen ben ik ook rechtstreeks van de weg naar het veld getrokken en waren de eerste maanden super. Nu lukt het niet."

  "Volgens mij wil dat een ding zeggen: dat vorm niet op bestelling komt. Vorig jaar kon mijn lichaam alles aan. Ik kon zo hard trainen als ik wou en toch was ik fris in de wedstrijden. Nu moet ik oppassen dat ik mijn lichaam niet te veel belast."

  "Je moet als sporter altijd rekening houden met een mindere periode en daar zit ik nu in. Ik had mezelf voorgenomen om niet te panikeren deze winter en ook volgend voorjaar niet. Ik wil gewoon kijken of die wedstrijden me liggen, zonder me vast te pinnen op een resultaat."

  "Ik geniet nog meer van de fans die voor mij naar de cross komen"

  Om het tij te keren gaat Van Aert nu op stage naar Italië. "Ik moet even terug naar de basis gaan en ook mijn hoofd leegmaken. Weg van de drukte in België, eens op andere wegen trainen, lekker eten en me amuseren met mijn vriendin. En hopelijk zit het weer een beetje mee."

  "Het is minder rustig in mijn hoofd dan vorig seizoen, dat is logisch. Als je regelmatig wint, ben je rustiger. Het is frustrerend dat het zo op en neer gaat. Voor een cross kan ik niet weten of het goed zal gaan of niet."

  "Het is mentaal ook moeilijk om zoals gisteren te blijven rijden voor die vierde plaats als je hebt moeten lossen. Maar met de steun van mijn supporters lukt dat dan wel. Ik ben ook geen opgever."

  Hoe zou Van Aert de voorbije maanden nu omschrijven? "Leerrijk. Ik had het nog nooit meegemaakt dat het niet loopt zoals ik wil. Ik heb ontdekt dat ik nog veel liever cross dan ik zelf eigenlijk dacht. Ondanks dat het nu moeilijk gaat, geniet ik nog meer van de fans die voor mij naar de cross komen."

  "Ik begrijp niet goed waar de officials mee bezig zijn"

  Na de Koppenbergcross was er ook opnieuw discussie over het aantal rondes. Winnaar Van der Poel kwam binnen na ruim 1 uur en 7 minuten. "Ik begrijp echt niet goed waar de officials mee bezig zijn. Ik denk niet dat het zo moeilijk is om het aantal rondes te berekenen. Dit was er duidelijk een te veel. Zeker in zo'n zware cross als gisteren."

  "Dit hoeft geen trend te worden. Een cross duurt in principe een uur en we moeten daar toch in de buurt blijven want we crossen al heel veel."