• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Brits veldrijden boomt "omdat de wegen in Groot-Brittannië te gevaarlijk zijn"

  In het spoor van Pidcock komen er nog beloftevolle Britten.

  Drie keer mochten de Britten gisteren een feestje bouwen op de Koppenberg. "De driestrijd Pidcock-Van der Poel-Van Aert zit eraan te komen", zegt Tim Harris, kenner van het Britse veldrijden.

  "Generatie-Pidcock stamt uit fietsevenementen voor kinderen"

  De Koppenberg was gisteren even Brits territorium. Belofte Tom Pidcock en junior Ben Tulett zegevierden in de jeugdcategorieën. Helen Wyman maakte het feestje compleet bij de vrouwen.

  Maar waar komt die Britse invasie plots vandaan? "Het is allemaal begonnen een jaar of 8 geleden", zegt Tim Harris, die in het verleden Britse renners liet logeren in zijn woning in Tielt-Winge.

  "Omdat het in Groot-Brittannië te gevaarlijk is op de wegen, werden er recreatieve fietsevenementen georganiseerd voor kinderen in de veilige Britse velden. En uit die lichting zijn crossers als Pidcock en Tulett voortgevloeid."

  "Tot 20 jaar geleden stelde Brits wegwielrennen ook weinig voor"

  Kan Groot-Brittannië uitgroeien tot een echte veldritnatie? "We hebben nog een lange weg af te leggen", zegt Tim Harris (foto). "De internationale crossen worden (nog) niet uitgezonden op de Britse televisie."

  "Maar tot 20 jaar geleden stelde het wegwielrennen ook niet veel voor bij ons. Door Team Sky en renners als Cavendish en Froome is wielrennen ook populair geworden in Groot-Brittannië. Met het Britse veldrijden kan hetzelfde gebeuren."

  Van de veelbelovende generatie Britten steekt de 18-jarige Tom Pidcock erboven uit. "Hij is een supertalent, anders word je geen wereldkampioen veldrijden en tijdrijden. Over enkele jaren kan hij de strijd aangaan met Wout van Aert en Mathieu van der Poel."