• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  "Ik dacht dat Wout er kapot van zou zijn, maar hij lijdt er niet onder"

  Video player inladen ...
  0 / 0
  Michel Wuyts en Paul Herygers waren na de Koppenbergcross nog niet uitgepraat. Onze commentatoren schatten de dominantie van Mathieu van der Poel in, bespreken de vormcurve van Wout van Aert, staan stil bij het EK en zijn Tom Meeusen nog niet vergeten.

  De analyse van Wuyts en Herygers in een notendop

  • "Nivellering na Ronse? We hebben de bal misgeslagen"
  • "Van der Poel is bijna een Formule 1-auto"
  • "Wout van Aert lijdt er niet onder"
  • "We gaan met een klein beetje vertrouwen naar het EK"
  • "De lijken aan de finish beangstigen me"
  • "Als ze bezig zijn met Meeusen zoals ze nu zijn, dan wint hij nooit meer"

  "We hebben de bal volledig misgeslagen in Ronse"

  Michel Wuyts: "Onze vorige analyse was in Ronse, bijna een maand geleden. We dachten toen nivellering gezien te hebben, maar we hebben de bal daar volledig misgeslagen."

  "Van der Poel is gisteren weer wat verder weggereden. Van Aert is nog verder weggedrumd. Ik kan me inbeelden dat hij met het gevoel van "de grote geslagene" op stage naar Lucca is vertrokken."

  Paul Herygers: "Alle hoop was gesteld op de Koppenbergcross. Als Wout het daar had kunnen klaren, dan was er veel goedgemaakt. Die redding is er niet, maar er komt nog zoveel moois. En de angstgegner van Van der Poel zal nu wel zijn lievelingscross zijn."

  Video player inladen ...

  "Mathieu heeft ons een mooi cadeau gegeven"

  Michel Wuyts: "We hebben ons vaak afgevraagd of Van der Poel dit aankon. Ik denk dat hij uit het mountainbiken geleerd heeft dat hij niet in paniek moet raken als het een paar ronden minder gaat en dat hij dan nog altijd een finale kan rijden. Wat dat betreft heeft hij een ander gelaat getoond: hij kan op het gepaste moment de koers openbreken en hij kan het met een knaller afmaken."

  Paul Herygers: "Zonder het te weten heeft Mathieu ons een mooi cadeau gegeven. Dit is waar de tv-kijker op zat te wachten. Als je op deze manier koerst, dan is iedereen tevreden. En het resultaat is hetzelfde, wat dus wil zeggen dat Mathieu zoveel opties heeft. Het is bijna een Formule 1-auto, met al die knopjes."

  "Dit is een toffe manier om te koersen en hij zal hier vaker voor kiezen. Er zijn jongens die dit werk perfect aankunnen. Dan is het aangewezen om op deze manier door het veld te rijden. Dan kun je het uitzingen tot het einde van het seizoen. Dan is die "Nys-formule" lonend geweest en daar word je populair mee."

  Video player inladen ...

  "Wout lijdt er zelf niet onder"

  Michel Wuyts: "Het is makkelijk om achteraf te zeggen dat Wout van Aert een seizoen van april tot april houdt. Maar het spreekt voor zich dat dat gevolgen heeft. Dan kan het niet anders dat het wat minder is. Eigenlijk moeten we daar begrip voor opbrengen en zeggen dat hij zijn grote doel - het voorjaar op de weg uittesten - niet laat vallen."

  Paul Herygers: "We mogen daar niet onder lijden. Ik zie dat Wout er zelf ook niet onder lijdt. Ik had het erger verwacht, dat hij daar kapot van zou zijn. Maar ik merk dat niet. Hij komt iedere keer fris en monter aan de start, terwijl hij toch dikwijls kletsen krijgt. Gelukkig loopt het op deze manier. Zo kan hij er alles aan doen om dat wegseizoen voor te bereiden."

  Michel Wuyts: "Ik verwacht dat hij na die stage in Lucca terugkomt in Gavere en in een aantal crossen zal laten zien dat hij dichter is gekomen bij Van der Poel. En dat hij hem, waar hij kan, afdroogt. Maar: blijft dat duren? Of betaalt Van der Poel ook een tol voor zijn wegcampagne en MTB-seizoen?"

  Paul Herygers: "De tegenstand komt niet meer van één man. Ze bijten aan de kuiten van Mathieu. Ik reken Aerts vanaf nu ook tot de grote kleppers. En daar kan Van Aert de vruchten van plukken."

  Video player inladen ...

  "Krijgen we in Tabor überhaupt een kans op goud?"

  Michel Wuyts: "Op basis van de Koppenbergcross en zijn progressie moeten we het op het EK hebben van Toon Aerts. Hij heeft een bijzonder grote motor en heeft die versnelling die hij vroeger niet had. Ik was gisteren echt onder de indruk."

  Paul Herygers: "Het zal er vroeg of laat van komen. Er moet maar iemand tegenslag hebben of een andere kijk op het veldrijden krijgen en dan komen er zoveel mogelijkheden. Aerts is beter dan vorig jaar."

  Michel Wuyts: "De hamvraag: krijgen we in Tabor überhaupt een kans op goud?"

  Paul Herygers: "Goud is veel gezegd. Dan dim ik toch wat. Maar het parcours zit mee en we zijn klaar om een vuist te maken. Hoe? Je moet erin geloven. Ik ga met een klein beetje vertrouwen naar Tabor."

  "Er moet gepraat worden en de bondscoach krijgt een kans om zich te bewijzen. Dat is geen cadeau, dat weet ik. Er is geen tweede Mathieu. Je vecht tegen de bierkaai. Maar als je het niet probeert, krijg je sowieso slaag."

  Video player inladen ...

  "Blijf onder het uur: lijken aan de finish beangstigen me"

  Michel Wuyts: "Ik zou een pleidooi willen houden voor het inkorten met een ronde van sommige crossen. Het is nu keer op keer dat veldritten worden uitgesponnen met een extra ronde. Dan zie je lijken over de finish komen en dat beangstigt me. Ik zou clementie willen vragen op crossen met een scherp uitgetekend patroon. Blijf onder het uur."

  Paul Herygers: "Als men het na twee ronden niet kan berekenen, doe het dan na drie ronden. Maar probeer toch het uur te benaderen. Het is te veel van het goeie. De renners zijn er nog niet mee bezig, maar dat komt straks wel. Het is al ver doorgesijpeld."

  Video player inladen ...

  "Meeusen vooraan? Ik zou er geld voor geven"

  Michel Wuyts: "Is er nog een mogelijkheid dat Kevin Pauwels of Tom Meeusen nog eens wint?"

  Paul Herygers: "Ik ben goedgeluimd en zal hen niet zomaar afbreken. Maar als ze bezig blijven met Meeusen zoals ze bezig zijn, dan zeg ik dat Meeusen nooit meer wint."

  "Ik zag op de Koppenberg progressie bij Meeusen. Maar als je de hele zomer met Van der Poel op pad moet, dan ben je een vogel voor de kat. Dan ben je leeg en dan moet de winter nog beginnen."

  "Hij heeft nog een maand nodig om te herstellen, om zoiets bij sneeuw of vriesweer nog eens te beleven. Ik zou er wel geld voor geven, voor Meeusen vooraan."

  Video player inladen ...

  Tijd voor een pronostiek

  Michel Wuyts: "Wat is je tiercé voor het EK, gebaseerd op realisme en een stukje chauvinisme?"

  Paul Herygers: "Mathieu van der Poel op 1, Toon Aerts op 2, Lars van der Haar op 3.

  Michel Wuyts: "Dat volg ik bijna helemaal."

  Video player inladen ...