• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Wellens: "Dominantie van Van der Poel saai? Hij maakt het net leuk voor de jeugd!"

  Van der Poel won al 11 van de 13 veldritten.

  Mathieu van der Poel overvleugelt zijn concurrenten in het veld. De Nederlander won al 11 van de 13 crossen waar hij aan de start stond. Wordt de cross daardoor niet een tikkeltje te saai? Ex-veldrijders Bart Wellens en Bart Aernouts vinden van niet. "Vroeger had je ook periodes waarin een renner dominant was. En er kan nog veel gebeuren."

  Wellens: "Als renner wacht je niet, je wil laten zien hoeveel beter je bent"

  Vandaag staat de Koppenbergcross op het programma. Iedereen hoopt op een beklijvend duel tussen Van der Poel en Van Aert. "Ik vond het afgelopen weekend in Ruddervoorde ook al spannend", vertelt Bart Wellens. "Van Aert bleef hangen op 15 seconden. Van der Poel mocht geen fout maken want dan was het voorbij."

  "Als Van der Poel een echte Belg was, zouden de supporters misschien minder klagen. Mij maakt het niet uit dat hij al alles gewonnen heeft. Als Van Aert het WK wint, dan is iedereen dit weer vergeten. Iedereen is zo goed als zijn laatste koers."

  Kan Van der Poel soms niet beter wachten tot de laatste ronde om weg te rijden? "Soms denk ik ook dat dat misschien verstandiger zou zijn, maar als hij wacht en pech heeft in de voorlaatste ronde, dan verliest hij. Als hij al veel voorsprong heeft, kan hij wel nog winnen."

  Bart Wellens weet zelf wat het is om de cross te domineren. In 2003-2004 won hij bijna alles. "Als renner wacht je dan niet. Je wil laten zien hoeveel beter je bent. Dat wordt ook niet saai want je begint voor jezelf dingen te zoeken in de cross. Ik probeerde altijd mijn rondetijden te verbeteren. Voor Van der Poel is dat eens jumpen, eens sneller door een bocht rijden, ..."

  "Hij amuseert zich daarmee. Het kan dus ook niet dat het publiek het saai vindt. Hij is een attractieve renner en ook als hij minuten voorsprong heeft, verzorgt hij de show. Dat wil de jeugd zien. We hebben Van der Poel net nodig. Ik zie dat aan de jeugd. Ze willen allemaal jumpen. Dat hebben ze niet van mij of van Nys of Albert, dat zien ze bij Mathieu. Dat is de cyclocross waar de jeugd naar opkijkt."

  Aernouts: "Het is niet aan Van der Poel om het spannender te maken"

  Bart Aernouts deelt de mening van zijn vroegere concurrent. "De cross saai? Dat wil ik tegenspreken. Veel mensen zeggen mij dat ook, maar ik vind dat niet. Het is altijd dezelfde winnaar, maar het is nog maar 1 november."

  "We zijn de voorbije jaren ook verwend geweest met veel verschillende winnaars en veel duels, Vanaf 2011, tijdens het tweede deel mijn carrière, was het echt spannend. Maar daarvoor, vanaf 2000 tot 2010, waren er veel saaiere momenten dan nu. Je had een jaar dat Wellens domineerde, een jaar Groenendaal en een paar jaar Nys."

  "Als de mensen nu klagen, denk ik daaraan terug. En toen waren de verschillen nog groter. Dus ik wil het toch een beetje in perspectief plaatsen."

  "Natuurlijk zou ik ook liever spannende duels zien, maar die zullen er nog wel komen. Als Van Aert zich 100 procent voelt en nog wat meer zelfvertrouwen krijgt. Hij zal er nu ook al wel in geloven, maar hij wacht nog op de bevestiging van zijn benen. Hij moet voelen dat hij zo'n topduel kan winnen."

  Moet Van der Poel wachten tot de laatste ronde om het spannender te maken? "Ik denk niet dat het aan hem is om daar rekening mee te houden. Die snelle eerste ronde is een ongelooflijk sterk punt. Daarna is zijn overmacht ook niet meer zo groot en worden de risico's voor hem groter. In Ronse heeft hij bijvoorbeeld een keer gewacht en liep het mis. De concurrentie moet maar voor spanning zorgen, niet Van der Poel."

  Hoeveel crossen zal Van der Poel dit seizoen nog winnen?

  Aernouts: "Van der Poel zal wel de man van het seizoen blijven, maar hij zal niet alles winnen. Ik blijf voorzichtig en zeg meer dan 20. Het kan snel veranderen. Wie weet wordt Van der Poel verkouden en zijn de rollen wekenlang omgedraaid."

  Wellens: "Hij zal zo'n 42 crossen rijden, dus als het zo blijft, wint hij er zeker 30. Als hij gezond blijft en niet valt natuurlijk, want ook dat is cross. Er kan nog veel gebeuren. Er zijn nu ook nog alleen maar "kortemouwencrossen" geweest. Als het veel regent en er is modder heeft Van Aert weer meer kans."

  De 11 zeges van Van der Poel dit seizoen:

  10 september in Eeklo

  Video player inladen ...

  17 september Wereldbeker in Iowa

  Video player inladen ...

  23 september in Waterloo

  24 september Wereldbeker in Waterloo

  Video player inladen ...

  1 oktober Superprestige in Gieten

  Video player inladen ...

  7 oktober in Meulebeke

  14 oktober in Kruibeke

  15 oktober Superprestige in Zonhoven

  Video player inladen ...

  22 oktober Wereldbeker in Koksijde

  Video player inladen ...

  28 oktober in Rosmalen

  29 oktober Superprestige in Ruddervoorde

  Video player inladen ...