• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Russische valsspelers nooit meer welkom op de Spelen

  Aleksandr Legkov was in Sotsji 2014 de sterkste op de 50 km vrije stijl.

  Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft twee Russische langlaufers levenslang geschorst. Aleksandr Legkov - winnaar van goud in Sotsji - en Jevgenij Belov mogen zich nooit meer vertonen op de Spelen.

  Aleksandr Legkov (foto) was een van de eerste namen die vorig jaar viel in het onderzoek naar het Russische dopingnetwerk. De 34-jarige langlaufer won op de Spelen van 2014 goud op de 50 kilometer vrije stijl en zilver op de 4 x 10 kilometer. Beide medailles moet hij inleveren.

  Jevgenij Belov finishte niet in de medailles in Sotsji, maar ook hij mag nooit meer deelnemen aan de Olympische Spelen. De twee langlaufers waren al voorlopig geschorst.

  Het IOC meldde dat er de volgende dagen nog meer schorsingen zullen volgen. De sancties tegen Legkov en Belov zijn de eerste gevolgen van de conclusies van de Oswald-commissie. Die commissie, voorgezeten door de Zwitser Denis Oswald, werd opgericht naar aanleiding van het rapport-McLaren, dat een grootschalig dopingschandaal aan het licht bracht.

  Naar Internationaal Sporttribunaal TAS

  Aleksandr Legkov en Jevgenij Belov zullen hun straf aanvechten bij het Internationaal Sporttribunaal TAS. Dat deelde hun advocatenbureau mee. De langlaufers werden niet geschorst op basis van een positieve dopingtest, maar wel op basis van de conclusies van de Canadese onderzoeker Richard McLaren over dopinggebruik in Rusland.

  "Maar met deze beslissing gaat het IOC veel verder dan de conclusies van het McLaren-rapport. En dat zonder enige vorm van nader onderzoek of zonder enig bewijs. Deze sanctie is dan ook een regelrecht schandaal", klinkt het.