• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Demol: "Ik heb er niet alles voor gedaan en dat is heel dom"

  Stéphane Demol stopte in 2000 met voetballen.

  Stéphane Demol stak op amper 20-jarige leeftijd zijn neus nadrukkelijk aan het venster met twee erg belangrijke doelpunten. De carrière van de verdediger nam een hoge vlucht en verrassende wendingen, maar ging ook snel bergaf. Belga Sport schetst het verhaal van Demol.

  Held tegen Club Brugge en tegen de Sovjet-Unie

  "De maand van Demol", zo luidt de aflevering van Belga Sport. Stéphane Demol beleeft op 20-jarige leeftijd bij Anderlecht en de Rode Duivels de mooiste momenten uit zijn carrière.

  In 1986 wordt de vaderlandse competitie beslist in testwedstrijden. Anderlecht staat in de terugmatch 2-0 in het krijt op Olympia, maar zet de scheve situatie nog recht. De 2-2, het doelpunt van de titel, komt op naam van Demol.

  Een maand later speelt Demol ook op het WK in Mexico een hoofdrol. Tegen de Sovjet-Unie, dat oppermachtig leek, dwingen de onverzettelijke Belgen verlengingen af.

  "Daar sé, Demol!", roept Rik De Saedeleer. Demol beslist de verlengingen, België wordt 4e op het legendarische WK. "Die goal tegen Club is voor mij even belangrijk als die in Mexico", zegt Demol.

  Video player inladen ...

  Telefoontjes van de voorzitter

  Na het WK van 1990 ruilt Stéphane Demol Porto voor Toulouse. "Porto is het beste wat me is overkomen. En het was de stomste beslissing uit mijn leven om daar na één jaar weg te gaan", getuigt Demol.

  Demol kan niet aan de lokroep van het geld weerstaan. "Je kiest bijna alleen voor het financiële", zegt hij. Maar bij Toulouse duiken er snel problemen op: het sportieve verhaal valt tegen, het financiële plaatje klopt niet.

  Demol rakelt nog een anekdote op uit die periode. "De trainer vertelde me dat ik het volgende seizoen niet meer moest terugkeren. Maar ik zei hem dat hij er niet meer zou zijn, want de voorzitter had me gezegd dat we van trainer zouden veranderen. Ik kwam thuis en de voorzitter had me al 4 keer proberen te bellen. "Wat heb je gezegd?", zei hij me. "Je moest de trainer dat nu nog niet zeggen.""

  Video player inladen ...

  "De grootste fout van mijn sportieve leven"

  De carrière van Stéphane Demol geraakt vrij snel in het slop. "Van mijn 14e tot 26e heb ik er alles voor gedaan en dan niet meer. Dat is heel dom. Als je als voetballer 1 keer per week een pint gaat drinken, dan is dat genoeg. 3 keer per week is te veel. Ik kan het weten", zegt Demol.

  "De laatste 5 jaar zat ik wat aan te modderen, ook fysiek. Ik heb 3 jaar met inspuitingen en onder verdoving gespeeld. Op mijn 33e was het gedaan. Als ik me vroeger had laten opereren... Dat is de grootste fout van mijn sportieve leven."

  "Hij heeft het goed gedaan, maar hij had het beter kunnen doen als hij wat serieuzer was geweest in zijn leven", zegt Enzo Scifo. Franky Van der Elst: "Het had meer kunnen zijn, maar hij heeft altijd zijn karakter gevolgd en dat is ook wel mooi."

  Video player inladen ...