• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  "Te weinig oefenmatchen om extra opleiding voor videoref te geven"

  De videoref blijft de gemoederen beroeren.

  De videoref blijft het gespreksonderwerp in de Belgische voetbalwereld. "Door oefeningen en afspraken te maken hopen we dat de kinderziektes snel verdwijnen", zegt scheidsrechtersbaas Johan Verbist.

  Verbist: "Oefenen tijdens matchen is het beste"

  Gisterenavond kwam een groot deel van de Belgische scheidsrechters samen in het nationale oefencomplex van Tubeke.

  "We hebben samengezeten met de scheidsrechters en de vier videorefs", zegt scheidsrechtersbaas Johan Verbist (foto) aan Sporza. "We hebben een aantal fases van afgelopen weekend besproken en duidelijke afspraken gemaakt."

  Volgens Sébastien Delferière, scheidsrechter in Charleroi - Gent, hebben zowel de scheidsrechters als de videorefs te weinig opleiding gekregen. “Hij heeft gelijk", zegt Verbist. "De scheidsrechters hebben maar in een beperkt aantal matchen kunnen oefenen."

  "Maar het probleem is dat we enkel maar een extra opleiding kunnen geven tijdens vriendschappelijke wedstrijden. En die zijn er momenteel niet. Je kan bepaalde fases tonen en oefeningen geven. Maar oefenen tijdens wedstrijden is nog altijd het beste."

  Videoscheidsrechters krijgen maar 80 euro per match

  Bepaalde scheidsrechters vragen om met dezelfde videoref samen te werken en dus vaste teams te vormen. “Momenteel is het moeilijk om met vaste teams te werken", zegt Verbist. "Het is het overwegen waard, maar we moeten kijken of dat allemaal haalbaar is.”

  "Ik hoop dat alle kinderziektes snel verdwijnen. Door oefeningen en afspraken te maken met de scheidsrechters en de videorefs hopen we dat het systeem van de videoscheidsrechter snel verbetert."

  Videoscheidsrechters krijgen trouwens maar 80 euro per match. “We onderhandelen met de Pro League om die verloning te verbeteren", besluit Verbist.